Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, o bombă cu ceas. Financial Times: Călătoria ar putea provoca un răspuns militar din partea Chinei

Forţele armate chineze au efectuat exerciţii militare în apropiere de Taiwan
Forţele armate chineze au efectuat exerciţii militare în apropiere de Taiwan
29 iulie 2022, 15:32

China a intensificat o campanie de amenințări și jocuri de război pentru a încerca să o descurajeze pe Nancy Pelosi să viziteze Taiwan în zilele următoare.

Beijingul a avertizat public cu privire la „contramăsuri puternice” dacă vizita va avea loc. Aceasta ar fi prima călătorie în Taiwan, în ultimii 25 de ani, a unui președinte al Camerei Reprezentanților și a intensificat manevrele forțelor navale și aeriene în jurul Taiwanului. Oficialii chinezi au sugerat chiar omologilor americani posibilitatea unui răspuns militar.

Atât de intensă a fost reacția la anunțul vizitei, care se așteaptă să facă parte dintr-un turneu în Asia săptămâna viitoare, încât mulți analiști cred că Beijingul și Washingtonul se îndreaptă către o nouă criză în Taiwan.

Într-un conflict înghețat de când guvernul naționalist al Chinei a fugit în Taiwan în 1949, America încearcă să evalueze dacă de data aceasta fricțiunea ar putea-o aduce în pragul războiului cu Beijingul.

„Dacă ea pleacă, va fi cu siguranță o criză în strâmtoarea Taiwan și în mod cert o va depăși pe ultima, cea din 1995-1996”, a spus Wu Xinbo, directorul Centrului de Studii Americane de la Universitatea Fudan din Shanghai. „Asta din pricina faptului că capacitățile militare ale Chinei le depășesc cu mult pe cele de acum 26 de ani”.

Însă savanții chinezi, precum și foști oficiali americani care au cunoștințe directe despre ultima criză, cred că Beijingul încă vrea să evite conflictul militar deschis cu SUA.

„Trebuie să luăm în serios posibilitatea ca [președintele chinez] Xi Jinping să ordone Armatei de Eliberare a Poporului să se angajeze cel puțin într-o utilizare limitată a forței militare și nu doar în prezentarea acesteia”, a spus Richard Bush, care era ofițer național de informații pentru Asia de Est când tensiunile din strâmtoarea Taiwan au atins apogeul în 1995.

„Dar există motive pentru care este prea riscant ca Beijingul să se angajeze chiar și într-un război limitat. Este clar că SUA ar răspunde și nu pot fi siguri că vor câștiga”, a spus el. „De asemenea, ei încă au încredere că războiul psihologic în care s-au angajat în ultimii șase ani va funcționa.”

Problemele au atins apogeul în strâmtoarea Taiwan de trei ori. În 1955, forțele chineze și taiwaneze au schimbat focuri după ce Republica Populară Chineză a bombardat insulele din larg controlate de Taipei. În 1958, Taiwan a câștigat o bătălie navală declanșată de o altă rundă de bombardamente din partea RPC asupra insulelor din larg.

A treia criză a strâmtorii Taiwan a avut loc aproape 40 de ani mai târziu. Beijingul a lansat rachete în apele din vârfurile nordice și sudice ale insulei, după ce Washington a acceptat în 1995 vizita președintelui Taiwanului de atunci, Lee Teng-hui.

SUA au răspuns trimițând nave de război în vecinătate, în cea mai mare demonstrație de forță militară din Asia de după războiul din Vietnam.

Foști oficiali americani sunt de acord că modernizarea masivă a armatei chineze probabil va schimba calculele lui Xi.

„Era o Armată de Eliberare a Poporului (AEP) diferită de cea de atunci și o Chină foarte diferită în general”, a spus Randy Schriver, un fost secretar adjunct al apărării sub administrația Trump. De asemenea, Schriver a lucrat, între 1994 și 1998, în biroul secretarului apărării responsabil de gestionarea relațiilor cu AEP și a relației bilaterale de securitate cu Taiwan.

„În 1995, știam că aveau capacități limitate. Și știau și ei asta. Dar reformele militare pe care le-au întreprins de atunci au fost determinate chiar de acea criză”, a spus Schriver.

„În decurs de un an, au cumpărat distrugătoare [rusești] cu rachete sol-sol, iar din 1996 au început să se gândească la cum să mențină în pericol forțele americane din regiune cu rachete de croazieră.”

Potrivit lui Taylor Fravel, expert în armata chineză la MIT, capacitățile militare extinse ale Chinei ar permite o reacție mai diversă la o vizită a lui Pelosi.

Oficialii din Taipei au spus că avioanele de război chineze ar putea traversa linia mediană în strâmtoarea Taiwan și ar putea zbura până în spațiul aerian suveran taiwanez.

De asemenea, analiștii susțin că o utilizare limitată a forței de către China acum ar putea stimula un candidat pro-independență mai radical la următoarele alegeri prezidențiale din Taiwan din 2024.

Ni Lexiong, un analist militar din Shanghai, a sugerat că represaliile chineze ar putea varia de la trimiterea de avioane de război și hărțuirea avionului lui Pelosi și până la furnizarea de arme Rusiei.

„Mișcarea trebuie să fie suficient de mare și trebuie cel puțin să provoace teamă adversarului”, a spus Ni. „Dar această acțiune trebuie controlată astfel încât să nu declanșeze un conflict armat.”

Analiștii occidentali mai susțin însă că Beijingul nu și-a escaladat retorica spre ultimul nivel.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă