Vizita lui Emmanuel Macron în SUA, la final. Președintele francez nu l-a convins pe Donald Trump să nu rupă acordul cu Iranul

26 aprilie 2018, 14:38

Ultima oprire a lui Emmanuel Macron pe tărâm american a fost Universitatea „George Washington”. În discursul ținut acolo, liderul francez nu și-a ascuns frustrarea privind poziția președintelui Trump despre acordul cu Iranul: „Susţinem acest acord, îl vedem ca pe o bază utilă şi îl vom respecta pentru că ne ţinem de cuvânt. Acestea fiind spuse, am ascultat declaraţiile preşedintelui Trump şi intenţia lui de a nu susţine acest acord. Nu ştiu ce va decide preşedintele Trump pe 12 mai.”

Cel mai probabil, Trump va renunța la acord din motive de politică internă, a recunoscut Macron.

Și nu este singurul dosar în care cei doi au opinii divergente, în ciuda unei relații apropiate. În discursul ținut în Congres, Emmanuel Macron a criticat naționalismul și izolaționismul, politica comercială belicoasă și retragerea SUA din acordul de la Paris.

Toate aceste divergențe au însă o soluție, le-a transmis Macron studenților Universității „George Washington”: „Încercaţi să promovaţi idei care adună oameni de la stânga şi de la dreapta dar care au viziuni progresiste despre ţară şi care încearcă să adreseze provocările critice ale lumii. Şi să nu-i credeţi pe cei care spun că aşa sunt regulile jocului, că nu trebuie să le chestionaţi, că aşa a fost mereu şi că trebuie să urmaţi acele reguli. Asta e o prostie.”

Cele trei zile la Washington au fost o ofensivă de șarm din partea lui Emmanuel Macron, fără ca liderul de la Paris să-și ascundă pozițiile divergente pe care le are cu Donald Trump în principalele dosare.

Vineri, este rândul cancelarului Angela Merkel să-și încerce puterile de persuasiune în relația cu Trump în cadrul unor discuții pe care cei doi le vor avea la Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite