Vizita istorică în Grecia. Președintele Recep Tayyip Erdogan a început o vizită oficială la Atena

7 decembrie 2017, 12:09

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 Înainte să aterizeze la Atena, nava președintelui turc a refuzat escorta aviației grecești, semn că această vizită istorică nu are loc într-un climat prea prietenos.

Prima oprire a președintelui Erdogan la Atena a fost la monumentul soldatului necunoscut și a avut apoi o întâlnire cu omologul grec. Acesta din urmă era deja iritat de sugestia lui Erdogan, făcută înainte de plecare, că tratatul de la Lausanne din 1923, care a stabilit granițele celor 2 state, trebuie revizuit.

Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos: Pentru noi, acest tratat nu este negociabil, nu are nicio lipsă, nu are nevoie de revizuiri sau aduceri la zi.

Dar acesta este doar un punct nevralgic între cele două țări.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan: Scopul nostru este să găsim soluţii corecte şi viabile pentru Cipru şi pentru situaţia din Marea Egee.

In istoria recentă, cele două state au fost de mai multe ori în pragul războiului. În 1974, 1987 sau 1996, la mijloc fiind disputele pe Cipru, pe drepturile de exploatare în Marea Egee sau suveranitatea mai multor insule.

Recent, tensiunile au fost din nou amplificate după refuzul grecilor de a extrăda mai multe persoane acuzate de Ankara că au participat la tentativa de puci de anul trecut.

La rândul lor, grecii acuză Turcia că le-a încălcat spațiul aerian de peste 3 mii de ori doar în acest an.

Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras: În relaţiile bilaterale, cele mai solide fundaţii sunt respectul reciproc, respectul pentru tratatele şi legile internaţionale precum și pentru integritatea teritorială.

Pe lângă întâlnirile bilaterale de joi, vineri președintele turc va merge în nordul Greciei, unde se va întâlni cu reprezentanții minorității musulmane.

ACTUALIZARE Liderul de la Ankara are programate întâlniri cu președintele Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Alexis Tsipras.

Președintele Erdogan a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din piața Syntagma.

Vizita președintelui turc în Grecia continuă seria de întâlniri la nivel înalt dintre cele două țări în ultimele luni. În iunie, premierul turc Binali Yildirim s-a întâlnit cu omologul său grec Alexis Tsipras la Atena, iar ministrul de externe grec Nikos Kotzias a efectuat o vizită în Turcia la sfârșitul lunii octombrie, în timpul căreia s-a întâlnit cu Erdogan.

Relațiile dintre Turcia și Grecia reprezintă o problemă regională majoră, cele două țări aflându-se în prima linie a crizei migranților cu care se confruntă Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex