Vitraliul cupolei Bibliotecii Județene din Râmnicu-Vâlcea are şanse să intre în Cartea Recordurilor

Vitraliul cupolei Bibliotecii Județene din Râmnicu-Vâlcea are şanse să intre în Cartea Recordurilor. Vitraliul ilustrează „Facerea Lumii" şi are 86 de module aşezate la 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată acoperă aproape 150 de metri pătraţi şi este executată cu armătură de plumb.

17 Ianuarie 2018, 08:38 (actualizat 17 Ianuarie 2018, 08:59) |
Vitraliu de Cartea Recordurilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Europa, mai există ceva asemănător doar în Belgia, dar acolo a fost construit pe suprafaţă plană. Cel care a propus ca lucrarea să figureze în Cartea Recordurilor a fost chiar artistul care a realizat-o, Gheorghe Dican.

Vitraliul ilustrează „Facerea Lumii" si este alcătuit din 86 de module aşezate la 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată acoperă aproape 150 de metri pătraţi si este executată cu armătură de plumb.

"Mi se pare o realizare destul de mare, mai ales pentru judetul nostru. Trebuie să fim mândri că suntem vâlceni din mai multe puncte de vedere. dar pentur că suntem în bibliotecă, reperul este acest vitraliul" – Gheorghe Dican.

"O capodoperă care pune în valoare ideea de carte, ideea cuvântului -  înainte de toate a fost cuvântul. Iar „Facere Lumii” este o lucrare extrem de valoroasă prin cromatică, prin mesajul pe care îl transmite." – Remus Grigorescu, directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”.

Vitraliul a fost realizat acum 14 ani, când s-a construit Biblioteca Județeană Antim Ivireanul. La proiect a lucrat timp de mai bine de un an o echipă de șase oameni, coordonată de artistul Gheorghe Dican. El a suportat și costul materialelor, 30.000 de dolari.

"Daca o să filmați la ora asta vitraliul, o să vedeți că este plin de zăpadă, dar lumina trece prin el" – Gheorghe Dican.

Vitraliul din Râmnicu-Vâlcea are și rol de acoperiș. Este format din 12 ovale, cu câte 12 compoziţii ce ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 16°C 17°C
CLUJ 19°C 18°C
CONSTANTA 18°C 17°C
CRAIOVA 20°C 16°C
BRASOV 16°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI