Viticultorii din Dobrogea nu au cu cine culege strugurii

12 septembrie 2019, 18:19

30 la sută din producția de struguri din acest an a fost afectată de secetă, spun unii viticultori. Dar sunt mulțumiți că fructele au o cantitate suficietă de zahăr pentru ca vinul să iasă foarte bun. Ca să culeagă strugurii la timp, unii au fost nevoiți să caute muncitori la mare departare.

Muncitorii lucrează ore întregi și pentru fiecare găleată de struguri adunați primesc câteva zeci de bani. Asta înseamnă între 170 și 230 de lei pentru o tonă de struguri culesi, iar suma diferă în funcție de soiul fructelor.

Pentru a suplimenta forța de muncă, unii viticultori au apelat la combine care să adune strugurii. Alții, care au făcut investiții majore, au renunțat de tot la oameni.

Investiția pentru achiziția unei astfel de combine se amortizează, pentru că scad costurile cu forța de muncă.

Din strugurii culeși de pe podgoriile dobrogene se produc vinuri alese Pinot Gris, Pinot Noir sau Sauvignon, care se vând și peste hotare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă