Vis împlinit pe pârtie: Persoane cu deficiențe locomotorii au putut schia pentru prima dată

Zăpadă căzută din abundență a adus însă bucurie turiștilor care au inspirația să alegă alte părții din țară. La Bistrița, de exemplu, s-a schiat pe o ninsoare că în povești. Iar pârtia Feleacu din apropiere de Cluj Napoca a fost cu adevărat specială. Și asta pentru că persoane cu deficiențe locomotorii au putut schia pentru prima dată.

30 Ianuarie 2022, 19:07 (actualizat 30 Ianuarie 2022, 19:14) Știrile TVR |

A început inițierea în schi a oamenilor cu adevărat speciali, care și-au dorit cu ardoare să simtă adrenalină oferită de coborârile pe pârtie. Totul a fost posibil datorită monoschiurilor, dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Costurile unui astfel de echipament sunt foarte radicate, iar banii sunt obținuți din donații și sponsorizări.

”Noi accesorizâm pârtia, după care vom face aceste tabere unde pe ei o să-i învățăm să schieze singuri după care vor avea un scaun acolo, vor sună și vor spune, de la 10 la 12 vreau scaunul”, spune Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac Smile.

Datorită acelorași voluntari, 10 părții din toată țară au devenit sau urmează să devină accesibile pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

”Avem un scaun special amenajat cu care turiștii pot să coboare pe această pârtie din spatele meu indiferent de problemele locomotorii”, spune Petrică Ariciuc, șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Finalul de săptămâna a fost plin pe pârtiile din toată țară. Până acum, cele din Moldova care au funcționat doar cu zăpadă artificială însă ninsorile din ultimele zile le-au făcut perfecte pentru sporturile din iarnă pentru că a nins consistent.

”Printre fulgi de nea s-a schiat și la Bistrița, pe pârtia din oraș. Pârtia Cocoș s-a deschis în urmă cu o săptămâna parțial iar acum se schiază pe întreaga ei lungime de 1300 de metri. Dacă anii trecuți nu s-a schiat din lipsei zăpezii, anul acesta nu este cazul”, relatează corespondență TVR, Nicoleta Cherecheșiu.

Schiorii au la dispoziție telescaun și teleschi, iar parcările din față pârtiei sunt arhipline la sfârșitul săptămânii. Se anunță ninsori la munte și săptămâna viitoare și temperaturi negative, așa că pârtiile vor numai bune de schiat.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI