Virusul West Nile, depistat la țânțari în București. Nicuşor Dan: Am intensificat tratamentele în zonele cu ţânţari purtători; nu există niciun caz de îmbolnăvire

Virusul West Nile depistat la țânțari în București
Virusul West Nile depistat la țânțari în București
23 iulie 2021, 07:45

Experţii de la Institutul Cantacuzino monitorizează țânțarii în fiecare sector al Capitalei, printr-un proiect de cercetare menit să dezvolte un sistem de alertă rapidă pentru riscul de infecţie cu virusul West Nile.

Într-o singură săptămână, au depistat în două zone ţânţari cu test pozitiv pentru virusul care chiar îi poate ucide pe oamenii cu imunitatea slăbită.

Insectele periculoase au fost prinse în zona căminelor studenţeşti din Regie şi chiar în curtea Institutului Cantacuzino.

Aceasta este una dintre cele 16 capcane amplasate de către cercetătorii de la Institutul Cantacuzino în diverse locuri din Capitală. Are un sistem de aspiraţie prin care sunt capturate insectele. În două zile se strâng în jur de 150 de ţânţari. La fiecare două zile, plasa se schimbă.

Ţânţarii sunt triaţi, să nu existe şi alte insecte, şi sunt puşi la congelator la minus 20 de grade.

Experţii folosesc teste rapide de diagnostic precum cele pentru COVID şi teste RT PCR pentru a vedea dacă ţânţarii sunt infectaţi cu West Nile.

Elena Fălcuţă, cercetător ştiinţific, doctor în biologie, laboratorul de entomologie medicală, Institutul Cantacuzino: Într-o probă intră cam 50 de femele de adult de ţânţar. Le majorăm într-o soluţie tampon specială venită odată cu kitul, vorbesc despre testele rapide. Se aşteaptă  90 de minute şi se citeşte cu un aparat special. Urmează o confirmare prin RT PCR.  Folosind aceste teste rapide, ne dorim să găsim foarte repede virusul, dacă el există.

Imediat după ce au găsit probele pozitive, experţii de la Institutul Cantacuzino au alertat autorităţile locale şi sanitare. Au cerut dezinsecţie urgentă în special în zona Eroilor – Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în Crângaşi şi în zonele verzi.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, vineri, că la nivelul Bucureștiului monitorizarea speciei de ţânţar purtător al virusului West Nile se face permanent, iar acolo unde au fost identificate astfel de populații – zonele Universitate – Eroilor şi Crângaşi – tratamentele contra lor au fost intensificate, subliniind că, din datele pe care le are, nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire.

El a precizat că, în acest an, campania de dezinsecţie a început mai târziu din lipsa banilor, însă în prezent, ritmul de aplicare a tratamentelor este mai mare.

„În anii precedenţi, erau şapte tratamente pentru ţânţari. Anul acesta o să facem 14 şi acum suntem la al cincilea. (…) Atât Institutul Cantacuzino, cât şi noi avem acele capcane pentru ţânţari, care pot să spună unde sunt, care sunt speciile de ţânţari care circulă în anumite zone, trăiesc în anumite zone ale Bucureştiului şi faţă de sesizările, şi de la institut, şi de la operatorii noștri, de West Nile, în zona Eroilor, una, şi cea de-a doua în zona Crângaşi, am intensificat acolo. Au fost două (…) constatări, una în zona Crângaşi şi una în zona Universitate – Eroilor şi, deci, pe fiecare din aceste zone, ne-am dus preponderent pe parcuri, de exemplu, în Parcul Cişmigiu şi, după aceea, în întreaga zonă. Asta a început deja alaltăieri”, a explicat Nicuşor Dan.

Anul trecut, cercetătorii de la Cantacuzino au capturat şi analizat peste 45 de mii de ţânţari. Acum sunt şi mai mulţi, spun experţii. Şi tind să devină rezistenţi la tratamente, aşa că ar trebui stârpiţi chiar din stadiul de larvă.

Sunt periculosi pentru persoanele cu imunitatea slăbită, care pot face meningită sau encefalită. În caz de febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, trebuie consultat un medic.

În 80 la sută din cazuri, cei infectaţi nu au simptome.

Elena Fălcuţă, cercetător ştiinţific, doctor în biologie, laboratorul de entomologie medicală, Institutul Cantacuzino: Simţiţi oboseală care poate ţine câteva săptămâni, câteva luni uneori, puteţi face test de determinare anticorpi pentru a vedea dacă aţi avut o infecţie. Tratament din păcate nu există. Virusul circulă an de an, este prezent. Este adus de păsările care vin şi îşi fac cuibuş în Bucureşti.

Anul acesta nu a fost depistat niciun caz de infectare cu West Nile în Bucureşti.

Ţânţarii pot transmite şi malarie, o boală rar întâlnită, tipică regiunilor calde. Un bărbat din Iași care a călătorit în Africa Centrală a fost diagnosticat cu maladia, iar acum este sub tratament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite