Virusul SARS-CoV-2, detectat în apele reziduale din oraşul brazilian Florianópolis în noiembrie 2019

Florianópolis
Florianópolis
9 martie 2021, 16:25

Studiul, realizat de Universitatea din Burgos (Spania) împreună cu Universitatea Federală braziliană din Santa Catarina şi publicat de revista Science of the Total Environment, a analizat apele reziduale umane colectate direct din sistemul de canalizare al oraşului brazilian în perioada octombrie 2019 – martie 2020.

Virusul a fost detectat prin diferite sisteme RT-qPCR recomandate de centrul american de control al bolilor şi de autorităţile europene. Rezultatele mostrelor pozitive au fost apoi confirmate de un laborator independent.

ARN-ul virusului SARS-CoV-2 a fost detectat pe 27 noiembrie 2019, element confirmat într-un laborator independent şi printr-o analiză de segmentare a mostrei apei reziduale din oraşul brazilian.

Mostrele din cele trei analize ulterioare (în decembrie 2019, februarie 2020 şi martie 2020) au avut de asemenea rezultate pozitive la toate testele RT-qPCR, cu o creştere puternică pentru mostrele colectate la începutul lui martie 2020.

Aşadar, studiul relevă prezenţa şi circulaţia virusului în Brazilia cu cel puţin trei luni înaintea confirmării primului caz de COVID-19 în această ţară, cu circa două luni înaintea confirmării primului caz pe continentul american şi cu aproximativ o lună înaintea comunicării primelor cazuri clinice în oraşul chinez Wuhan, la sfârşitul lui decembrie 2019.

Rezultatele cercetării din oraşul brazilian mai relevă că încărcătura virală a virusului SARS-CoV-2 s-a menţinut constantă până la începutul lunii martie 2020, apoi a crescut, iar această creştere coincide cu confirmarea primelor cazuri de COVID-19 în regiunea Santa Catarina, unde se află oraşul Florianópolis.

Pe de altă parte, acest studiu evidenţiază utilitatea monitorizării apelor reziduale pentru prezenţa virusului SARS-CoV-2 în comunitate, ca instrument de alertă timpurie pentru evaluarea tendinţei epidemiei.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite