Virusul fricii. Teama de infectare cu noul coronavirus poate face mult rău, spun specialiştii

17 aprilie 2020, 18:33

E o perioadă complicată pentru toată lumea şi provocatoare din multe puncte de vedere. Spre exemplu, tot mai multe persoane mărturisesc că se simt copleşite emoţional, că la fiecare pas li se pare că s-au infectat cu noul coronavirus şi au toate simptomele.

Medicii şi psihologii spun că această atitudine este periculoasă. În primul rând, este nevoie de calm şi de informaţie.

Adrian Marinescu, medic infecţionist, Institutul „Matei Balş”: „Trebuie să ştim că acest virus, până la urmă, pentru cei mai mulţi înseamnă forme uşoare sau forme asimptomatice, că se vindecă fără niciun fel de problemă, că numărul celor care au acele situaţii severe, critice, este mic”.

Cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu noul coronavirus sunt febra, oboseala şi tusea uscată. Acestora, uneori, li se pot adăuga durerile de cap, durerile în gât sau problemele digestive. Dar NU orice simptom din lista de mai sus înseamnă automat un diagnostic de Covid-19. Anxietatea e de înţeles în această perioadă, însă teama nu ar trebui să pună stăpânire pe nimeni, spun specialiştii.

Diana Vasile, psihoterapeut, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei: “Avem nevoie să rămânem realişti. Realişti înseamnă să acceptăm că deocamdată nu ştim dacă suntem bolnavi sau nu şi să trăim cu această neputinţă atât de mult cât putem, pentru că exact această capacitate a noastră de a funcţiona pe baza realităţii vă da capacitatea noastră de a ne descurca. Altfel, psihicul se duce pe un plan imaginar, accentuează pericolul fără să-i folosească la nimic. Mai mult oboseşte, mai mult se epuizează”.

Este important să facem diferenţa între simptomele reale şi simptomele închipuite, generate de frica de infecţie.

Adrian Marinescu, medic infecţionist, Institutul „Matei Balş”: “În primul rând, ar trebui să fie o simptomatologie măsurată prin nişte parametri. Dacă termometrul îmi arată că într-adevăr am febră, dacă la un moment dat anumiţi parametri îmi arată că nu pot respira bine, sunt lucruri care intră în sfera reală. Dacă simptomatologia asta continua, depinde şi de intensitate”.

Potrivit psihologilor, până la un punct, anxietatea poate avea un efect pozitiv: ne poate responsabiliza. Dincolo de acest punct e nevoie de ajutor specializat.

Mihai Copăceanu, psiholog: „Două soluţii mi se par foarte importante în această perioadă. În primul rând, să ne recunoaştem emoţiile şi dacă sunt de un anumit impact, ne dau o anumită stare să le conştientizăm, să lucrăm cu ele, să le analizăm şi chiar să le verbalizăm. Cu cât verbalizezi ceva care te afectează, cu atât anxietatea emotivă va scădea. Şi, de asemenea, să ne provocăm gândurile, să vedem cât sunt de reale, de posibile şi cât sunt de exagerate”.

Cei care se simt depăşiţi de situaţie, în această perioadă, trebuie să ştie că sunt mulţi psihologi şi terapeuţi care îi pot ajuta gratuit.

Masca rămâne cel mai puternic aliat al nostru în această perioadă. Urmează spălatul pe mâini şi distanţarea socială. La nivel mental, alimentaţi-vă cu bucurie, cu speranţă şi cu energie pozitivă. Totul vă fi bine!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite