Virgil Popescu, la Tema Zilei: Aproape 90 la sută din consumatori vor beneficia de noile prețuri la energie electrică

Tot mai mulți români vor beneficia de facturi scăzute la energie și gaze, odată cu adoptarea noilor tarife de plafonare și creștere a consumului până la care vor fi aplicate.

20 Ianuarie 2022, 08:05 (actualizat 20 Ianuarie 2022, 09:26) Știrile TVR |

Ministrul Energiei a declarat, aseară, la TVR, că aproape 90 la sută din consumatori vor beneficia de noile prețuri la energie electrică.

Virgil Popescu a mai subliniat că ordonanța adoptată, ieri, stabilește obligativitatea furnizorilor de recalculare a facturilor emise greșit, că nimeni nu poate fi debranșat sau obligat să plătească facturile eronate sau penalizări.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Urcând consumul la 500 de kw în loc de 300 pentru energie electrică, estimăm că ne ducem la 90 la sută, poate chiar mai mult, din populație care beneficiază de acest lucru, dar toți de plafon. Deci, toți vor plăti 80 de bani și cei care se încadrează în consum mai beneficiază de un discount. Și, 31 de bani pentru gaze, noul plafon. Practic, toată populația racordată este protejată de acest plafon de 31 de bani cu TVA, iar daca scădem și compensarea și ne ducem la 1500 metri cubi în loc de 1000, populația va plăti cam 22 de bani pe kw"

Virgil Popescu susține că ministerul nu știe exact numărul facturilor emise greșit, dar că sunt în jur de două milioane. Ministrul a explicat cum poate afla cineva dacă factura pe care a primit-o este sau nu greșită.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Îţi poţi da seama că o factură este eronată, că nu poate fi făcută în conformitate cu legea, dacă ţi se pare că prețul e mai mare decât plăteai în mod curent. Dacă nu are nici plafonare, nici compensare, atunci factura nu este în conformitate cu legea. Dar există şi o situaţie în care compensarea şi plafonarea nu se aplică, dar preţul din factură e dintr-un contract vechi, la nivelul anului trecut, şi nu necesită nici plafonare, nici compensare.

Ministrul a mai precizat că furnizorii sunt obligați să recaluleze facturile, în maximum două săptămâni, fără a fi necesară o cerere din partea consumatorului, potrivit ordonanței adoptate, ieri, de guvern.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI