Virgil Popescu: Încercăm să stimulăm populația să facă economie

1 septembrie 2022, 18:25

„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.

Pentru mediul economic, pentru instituțiile publice, rămâne un leu pe KWh. Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi – un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice – 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică, a adăugat ministrul.

Virgil Popescu a mai spus producătorii de gaze sunt obligați să vândă gaze către furnizorii clienților casnici la 150 lei.

Se descurajează tranzacţiile succesive. Uitându-ne în piaţă – am mai spus acest lucru – faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul şi ajunge la furnizor pentru a creşte artificial preţul energiei electrice sau al gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice, a spus Ministrul Energiei.

Citește și: Guvernul a adoptat ordonanța privind compensarea prețurilor la energie. Preţul final al energiei electrice pentru populație va fi plafonat până la un consum de 255 kWh

Nicolae Ciucă: 98 la sută dintre gospodării vor beneficia de plafonarea prețului la energie

Adrian Câciu: Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie va fi de un miliard de lei pe lună

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite