Viorica Dăncilă: Suntem angajați să asigurăm o președinție eficientă și pragmatică a Consiliului Uniunii Europene

Viorica Dăncilă premierul României
Viorica Dăncilă premierul României
11 octombrie 2018, 17:27

Înalții funcționari europeni se află la București într-o vizită care se derulează tradițional în statul membru al Uniunii care se pregătește să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Vizita este înscrisă în calendarul dens de dialog al Guvernului României cu partenerii europeni, state membre sau instituții europene, din semestrul al doilea al acestui an.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a trecut în revistă stadiul avansat al procesului intern de pregătire a viitoarei președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primele șase luni ale anului viitor și a exprimat aprecieri pentru sprijinul acordat de Comisia Europeană.

Șeful Executivului a reafirmat angajamentul României de a asigura o președinție eficientă și pragmatică a Consiliului Uniunii Europene, capabilă să răspundă provocărilor cu care se confruntă Uniunea în această perioadă. Premierul Dăncilă a reamintit obiectivul asumat de România de a pune cetățeanul european în prim-planul activității sale, pe perioada exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, într-un efort coerent de a răspunde, prin rezultatele pe care le vom obține, așteptărilor celor peste 500 milioane de locuitori ai Uniunii. De asemenea, a subliniat necesitatea menținerii unității statelor membre, idee ce se regăsește și în motto-ul președinției României la Consiliul UE: „Coeziunea, o valoare comună europeană”.

În cadrul discuțiilor a fost evocat contextul particular în care România își va exercita mandatul, a cărui dinamică va fi marcată de dezbaterea privind viitorul Europei, de organizarea alegerilor pentru Parlamentul European în luna mai 2019, de momentul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și de negocierile privind noul cadru financiar multianual.

În cadrul reuniunii, secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, și Clara Martinez Alberola, șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au apreciat stadiul pregătirilor făcute la nivelul Guvernului pentru preluarea și exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea prim-ministrului cu înalții funcționari europeni a fost urmată de o reuniune a membrilor Guvernului dedicată pregătirii președinției României la Consiliului Uniunii Europene, la care oficialii europeni au fost invitați să participe. În cadrul acesteia, ca și pe parcursul discuțiilor care au urmat în seria de întâlniri separate ale reprezentanților Comisiei Europene cu o parte a membrilor Guvernului României, au fost abordate principalele dosare europene aflate în negociere la nivel comunitar, care se vor regăsi pe agenda președinției României la Consiliul Uniunii Europene„, se arată într-un comunicat transmis de Guvernul României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite