Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu secretarul general al NATO. Discuții despre fake news, cheltuieli pentru armată, "consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței". Precizări MAE

Premierul Viorica Dăncilă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut o întrevedere prilejuită de preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi de faptul că în acest an se împlinesc 15 ani de la aderarea României la NATO. Cei doi au prezentat priorităţile în colaborarea dintre Uniune şi Alianţă, însă în discursul premierului s-a strecurat şi o exprimare nefericită.

23 Ianuarie 2019, 20:53 (actualizat 23 Ianuarie 2019, 21:03) |
Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu secretarul general al NATO
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Secretarul general al NATO a apreciat intenţia României de a întări cooperarea între NATO şi Uniunea Europeană pe parcursul mandatului la Preşedinţia Consiliului şi a punctat importanţa investiţiilor aliaţilor în modernizarea forţelor armate.

Jens Stoltenberg: "Avem de-a face cu o lume mai periculoasă şi mai imprevizibilă, astfel este important ca toţi aliaţii să investească în apărare. Salut planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în acest an".

Premierul a vorbit despre dezvoltarea parteneriatului cu NATO într-un mod complementar.

Viorica Dăncilă, premierul României: "Ne confruntăm cu foarte multe provocări comune, precum atacurile hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, și utilizarea dezinformării și a știrilor false pentru a crea tensiune, pentru a crea neîncredere. Trebuie să le facem față împreună".

În declaraţia Vioricăi Dăncilă s-a strecurat însă şi o exprimare care a stârnit deja multe comentarii.

Viorica Dăncilă: "Consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianţei în ansamblul său rămâne o prioritate".

Referitor la această exprimare, MAE a precizat miercuri seară că, la Summit-ul NATO de la Varșovia, din 2016, șefii de stat și de guvern au aprobat consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței, care vizează, în esență, să ofere o mai bună protecție cetățenilor și teritoriilor aliate în fața provocărilor de securitate.

"Relevant în acest sens este inclusiv paragraful 38 din Declarația finală a Summit-ului de la Varșovia: 'Având în vedere mediul de securitate schimbat și în evoluție, adaptarea trebuie să continue.  Prin urmare, am hotărât să consolidăm și mai mult postura de descurajare și apărare a Alianței' ('In light of the changed and evolving security environment, further adaptation is needed. Therefore, we have decided to further strengthen the Alliance's deterrence and defence posture'). Așadar, consolidarea posturii de apărare și descurajare reprezintă un obiectiv important de politică externă și de securitate al României, în special în contextul actual de securitate de la Marea Neagră", arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis Știrilor TVR.

La finalul întrevederii cu secretarul general al NATO, premierul i-a adresat şi o invitaţie în România pentru a continua dialogul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI