Viorica Dăncilă i-a trimis președintelui noi propuneri de interimari. Klaus Iohannis: pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament

4 octombrie 2019, 14:07

Premierul Viorica Dăncilă reia ideea interimarilor în guvern la două zile după ce Curtea Constituțională a explicat într-o motivare pașii care trebuie făcuți după soluționarea conflictului Președinție – Guvern.

Șefa Executivului îl propune pe Gabriel Leș, ministrul Apărării, interimar la Interne, pe Nicolae Hurduc de la Cercetare interimar la Educație, și pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vicepremier interimar pe probleme economice.

Curtea Constituțională spune că președintele Klaus Iohannis trebuia să semneze decretele de revocare pentru Ana Birchall și Mihai Fifor în 15 zile de la propunere, termen care a fost deja depășit.

Premierul Dăncilă nici nu a mai așteptat răspunsul președintelui și a propus ca ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, să conducă interimar justiția, iar ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, să preia temporar și postul de vicepremier pentru Parteneriate strategice în locul lui Mihai Fifor.

În plus, prim-ministrul îi mai trimite o dată președintelui propunerile de interimari pentru funcțiile rămase libere prin plecarea miniștrilor ALDE – Ioan Deneș de la Păduri să se ocupe temporar și de Mediu, Niculae Bădălau de la Economie și de Energie, iar ministrul pentru Mediul de afaceri, Radu Oprea, de  Relația cu Parlamentul.

Într-o postare pe Facebook, Viorica Dăncilă îl acuză pe președintele Iohannis de blocaj.

În schimb, președintele Iohannis precizează că, dimpotrivă, premierul este cel care duce țara în blocaj, prin insistența cu care refuză să se prezinte cu un guvern restructurat în Parlament.

Klaus Iohannis: “Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care  pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat.”

În prezent, guvernul funcționează fără 5 miniștri, printre care și cel de Interne și al Educației.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite