Viorica Dăncilă este noul președinte PSD. Eugen Teodorovici a câștigat funcția de președinte executiv. Mihai Fifor va fi secretar general

29 iunie 2019, 10:15

Viorica Dăncilă, președintele PSD: „Am responsabilitatea pentru toate femeile din România să arăt că o femeie prim-ministru poate fi la fel de bună ca un prim-ministru bărbat„.

Premierul și-a bazat candidatura pe activitatea sa de la guvern. A vorbit despre mărirea pensiilor și a salariilor, dar mai ales de fondurile alocate primăriilor și de noul Cod administrativ, care le dă aleșilor locali dreptul la pensii speciale.

Eugen Teodorovici a câștigat funcția de președinte executiv după ce și-a debusolat inițial susținătorii, retrăgându-se din cursă, supărat că vicepremierul Daniel Suciu, contracandidatul său, nu a fost de acord să demisioneze din guvern dacă pierde. S-a reînscris sâmbătă dimineață și și-a prezentat principalele atuuri.

Secretarul general Mihai Fifor a vorbit despre importanța echipei și despre oamenii pe care îi prețuiește în PSD.

Nu toată lumea a fost aplaudată la congres. Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a fost huiduit de unii delegați. Luat prin surprindere de reacția ostilă a sălii, acesta nici nu și-a mai rostit discursul.

Contracandidații Vioricăi Dăncilă au avut discursuri de impact: au apelat la versuri, amintirea lui Liviu Dragnea sau la analiza vulnerabilităților din PSD.

La vot, rezultatele au fost însă modeste, cel mai slab al Ecaterinei Andronescu, care a primit doar 50 de voturi.

Următorul test pentru PSD este desemnarea unui candidat la președinția României.

__________________

ACTUALIZARE Rezultate oficiale: Viorica Dăncilă este noul președinte PSD, Eugen Teodorovici a câștigat funcția de președinte executiv. Mihai Fifor va fi secretar general.

Viorica Dăncilă a obţinut 2.828 voturi, Liviu Pleşoianu 715 voturi, Şerban Nicolae 375 voturi şi Ecaterina Andronescu 50 de voturi. 22 de voturi au fost nule.

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a fost ales preşedinte executiv al PSD, după ce a obținut 2.463 de voturi. Daniel Suciu a strâns 1.358 de voturi, Daniel Florea 129 şi Marius Bota, care s-a retras – 19 voturi. 21 de voturi au fost nule.

Pentru funcția de secretar general al PSD, Mihai Fifor a fost ales cu 2.366 voturi. Gabriel Petrea a obţinut 717 voturi, Codrin Ştefănescu 466 voturi, Felix Stroe 189. Rodica Nassar a întrunit 77 de voturi. 175 de voturi au fost nule.

ACTUALIZARE După numărarea a mai bine de jumătate din voturi, situația arată astfel: Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al partidului, Mihai Fifor va fi secretar general, iar Eugen Teodorovici președinte executiv.

Liviu Pleșoianu s-a situat pe poziția a doua în cursa pentru șefia partidului, iar Șerban Nicolae pe poziția a treia.

ACTUALIZARE Votul a început în jurul orei 14.30. Cei aproximativ 4.000 de delegaţi au primit câte trei buletine de vot, de culori diferite. Votul este secret.

Procesul a început după ce toţi cei înscrişi în competiţia internă şi-au expus discursurile de la tribuna Congresului.

Preşedintele organizaţiei Vrancea, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a renunţat să-şi susţină discursul în faţa delegaţilor la Congresul partidului, după ce a fost fluierat şi huiduit de o parte dintre aceştia.

Oprişan s-a înscris pe lista de vorbitori, dar în momentul în care a urcat pe scenă a fost huiduit, iar unii dintre delegaţi i-au strigat: „Lasă-ne!”, relatează Agerpres.

„Se pare că nu vor să mai vorbim”, a spus Marian Oprişan, părăsind tribuna.

ACTUALIZARE În discursul său de candidat la președinția PSD, Viorica Dăncilă i-a întrebat pe delegații din sală dacă este nevoie de noul Cod Administrativ și dacă acesta ajută la modernizarea României. După răspunsul afirmativ dat în unanimitate de delegații din sală, Dăncilă a subliniat că este „un act care ajută comunitățile locale și care contribuie la profesionalizarea administrației în folosul cetățenilor”.

Ecaterina Andronescu, candidat la funcția de președinte PSD: „Am pierdut o bătălie, dar cred că n-am pierdut războiul. De aceea suntem în perioada în care trebuie să strângem rândurile și, fără aroganță, și cu foarte mult bun simț, să recâștigăm oamenii care ne-au dat cel mai mare număr de voturi în anul 2016„.

Șerban Nicolae, candidat la funcția de președinte PSD: „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Îți dorim demnitate, îți dorim respect. Nu cerem altceva mai mult decât oferim. Nu cerem să se ridice cineva ca să ne așezăm noi, nu cerem să se dea cineva mai încolo ca să ne găsim noi locul„.

Liviu Pleșoianu, candidat la funcția de președinte PSD: „Sentința de condamnare a lui Liviu Dragnea, despre care cred că trebuie să vorbim, să nu ne facem că n-a existat, sentința de condamnare a lui Liviu Dragnea n-a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri. Sper că ne e clar tuturor acest lucru„.

ACTUALIZARE Premierul Viorica Dăncilă a declarat, înaintea Congresului PSD, că social-democraţii au nevoie de echilibru şi este important să se dea dovadă de democraţie în partid.

Avem mai mulţi candidaţi şi cei care vor întruni încrederea colegilor vor fi cei care vor conduce PSD, sper eu spre victorie. Voi fi un om echilibrat şi în acelaşi timp un om ferm.

PSD are nevoie de echilibru, dar are nevoie şi de decizii ferme.

Şi cred că nu numai un om este important pentru acest lucru, este importantă echipa care va conduce acest partid, este important să dăm dovadă de democraţie în partid, să aducem alături de noi cât mai multe persoane, iar deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, să fie luate în forurile statutare şi prin consultarea membrilor de partid”, a afirmat Dăncilă, citată de Agerpres.

Comitetul Executiv al PSD a validat candidaturile pentru Congresul extraordinar de astăzi.

ACTUALIZARE Eugen Teodorovici candidează din nou pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a anunţat senatorul PSD Marius Dunca.

La Comitetul Executiv al PSD de vineri, Eugen Teodorovici a anunţat că se retrage din cursa pentru funcția de președinte executiv, lăsând cale liberă pentru colegul său din guvern, Daniel Suciu.

Ministrul Finanțelor ar fi cerut chiar să fie candidat unic pentru poziția a doua din partid.

ACTUALIZARE Patru mii de delegați se reunesc, de la ora 11.00,  la Sala Palatului. Social democrații își vor alege primii trei lideri ai partidului: președintele, președintele executiv și secretarul general.

Liderii din teritoriu lasă mână liberă colegilor să voteze pe cine doresc în echipa de conducere. Le dau totuși o indicație: să îi aleagă pe cei care au capacitatea să „ridice partidul” .

Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu țintesc prima poziție în partid.

Cei mai mulți șefi de organizații și-au exprimat deja opțiunea, iar colegilor din organizații le recomandă să voteze cum le dictează conștiința.

Se conturează deja o susținere puternică pentru actualul președinte interimar, Viorica Dăncilă.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, la congres vor fi alegeri într-un singur tur.

Comitetul Executiv a decis ca președintele și secretarul general al partidului să fie aleși la Congres, iar în acest sens vor fi modificate două articole din statut.

O altă decizie a CEx a fost începerea strângerii de semnături pentru candidatul la prezidențiale din data de 11 august.

În Comitetul Executiv Național al PSD s-a mai discutat despre modificarea programului politic al partidului și despre actualizarea programului de guvernare.

ORDINEA DE ZI a Congresului extraordinar al PSD

1. Deschiderea lucrărilor Congresului, prezentarea și aprobarea Ordinii de zi precum și alegerea comisiilor de lucru

2. Prezentarea Raportului Comisiei de Validare a Congresului PSD

3. Propuneri de modificare a STATUTULUI PSD

4. Discursul Președintelui interimar al PSD, doamna Viorica Dăncilă

5. Discursuri invitați

6. Dezbateri

7. Alegerea organelor de conducere ale partidului: Președinte, Președinte Executiv și Secretar General al PSD.

Începerea procedurii de vot

Prezentarea rezultatului votării

8. Închiderea lucrărilor Congresului

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite