Viorica Dăncilă: Am cerut AEP să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral

5 septembrie 2019, 10:50

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest eveniment ce reunește români din țară și de pretutindeni, deschiși să lucreze împreună pentru a cauta soluții în sprijinul tuturor.

Acest Forum este un bun prilej să discutăm despre proiecte și inițiative care să-i păstreze conectați cu țara pe românii din afara granițelor și chiar să-i determine să revină acasă.

Mă refer la proiecte pe care Guvernul României le finanțează pentru păstrarea, promovarea și afirmarea identității românești în țările și comunitățile unde dumneavoastră v-ați stabilit.

Un rol important îl au programele prin care susținem educația în limba maternă a copiilor etnicilor români din regiunile istorice. Programul de burse pe care l-am dezvoltat pentru elevii etnici români din Ucraina este un model de bune practici.

Cunoașterea culturii și civilizației românești de către copiii și tinerii care trăiesc în afara granițelor este esențială.

Pe lângă proiectele culturale desfășurate în comunitățile de români din străinătate, am continuat și dezvoltat Programul taberelor ARC pentru a da posibilitatea cât mai multor copii și tineri români care trăiesc în afara granițelor să revină în România și să cunoască țara părinților și bunicilor lor.

Promovarea și respectarea drepturilor românilor de pretutindeni sunt permanent în atenția Guvernului. În acest sens, anul 2019 reprezintă al doilea an în care campania națională “Informare acasă, siguranță în lume” a ajuns în toate județele țării dar și în toate comunitățile în care dumneavoastră ați ales să trăiți.

Am făcut demersuri pentru simplificarea și reducerea birocrației și am eliminat taxele consulare pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, și vom continua să îmbunătățim serviciille consulare, de aceea dialogul cu dumneavoastră este foare important.

Împreună cu Parlamentul și cu celelalte instituții publice responsabile, am început pregătirea organizării și desfășurării scrutinului electoral din această toamnă pentru alegerea președintelui României.

La nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral, astfel încât să asigurăm tuturor cetățenilor dreptul la vot, indiferent că este exercitat în țară sau în străinătate. După cum știți, pentru românii din diaspora, votul va dura trei zile și va fi organizat atât în secții de votare, cât și prin corespondență.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara granițelor să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral.

Am cerut conducerii Autorității Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetățenilor care pot vota prin corespondență.

În același timp, avem proiecte prin care ne-am propus să-i convingem pe cât mai mulți români să revină în România.

Desigur, creșterea economică și majorarea consistentă a salariilor sunt argumente solide. Acestora se adaugă o serie de programe prin care românii sunt încurajați să revină în țară pentru a-și dezvolta propriile afaceri.

Aș dori să subliniez Programul Diaspora Start-up, finanțat din fonduri europene și Programul Start-UP Nation finanțat prin fonduri guvernamentale, care oferă oportunități de întoarcere în țară și de valorificare a abilităților profesionale și antreprenoriale.  Pe lângă cursurile de formare antreprenorială, românii din străinătate care doresc să-și deschidă în România propria afacere pot accesa fonduri de până la 40.000 de euro pentru fiecare proiect.  Îi felicit pe toți cei care au depus proiecte și care au accesat aceste fonduri pentru a dezvolta afaceri de succes.

Așadar, avem multe programe și măsuri dedicate dumneavoastră, celor care păstrați în gând și suflet România și reveniți cu drag acasă ori de câte ori aveți posibilitatea.

Este modalitatea noastră de a vă mulțumi pentru păstrarea legăturilor cu România și pentru că purtați în lume tradițiile, valorile și cultura poporului român.

În deplasările pe care le-am avut în afara țării, atât în calitate de europarlamentar, cât și de prim-ministru, am întâlnit comunități de români bine sudate, puternic atașate de ceea ce înseamnă România, dar și implicate în societatea din care fac parte.

Vreau să vă felicit pentru solidaritatea, seriozitatea și implicarea de care dați dovadă în țările în care ați ales să munciți sau să studiați, calități ce vă aduc aprecierea statelor gazdă. Așadar, sunteți un câștig pentru țările unde ați ales să trăiți, dar vă rog să nu uitați că sunteți foarte importanți pentru România.

Am convingerea ca lucrările acestui forum vor contura soluții și inițiative  care să vă apropie și mai mult de România, pentru că nu uitați că sunteți așteptați întotdeauna acasă”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Jumătate din populația planetei chemată la urne în 2024

Rusia amenință să influențeze alegerile de anul acesta din Occident