Viorica Dăncilă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Social Democrat: „Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate”. Marcel Ciolacu, președinte interimar

26 noiembrie 2019, 11:51

A fost Comitetul Executiv Național destul de îndelungat, în care fiecare coleg și-a spus opinia referitor la alegerile prezidențiale și proiecția pe care o avem în perioadă următoare. Am înțeles opinia colegilor mei, faptul că se dorește o resetare a partidului și că trebuie cineva să își asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate și eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcția de președinte PSD. E un gest făcut pentru partid„, a declarat Viorica Dăncilă la finalul ședinței, în conferința organizată la miezul nopții.

„Eu mi-am depus demisia. A fost un act unilateral. A vorbit fiecare dintre colegi. Unii au considerat că e necesar schimbarea conducerii partidului. Am considerat că sunt un președinte responsabil care vrea să iasă pe ușa din față și acest lucru trebuia realizat”, a afirmat Dăncilă, citată de Mediafax.

Întrebată dacă îi pare rău că a candidat la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă a răspuns: „Am făcut tot ceea ce am putut. Nu nu îmi pare rău de acest lucru. Eu cred că trebuie să luăm în calcul și condițiile în care am candidat. Să luăm în considerare că în 2014 niciunul nu era în funcție. Mă bucur că PSD a obținut totuși voturile pe care le-a obținut în 2016”.

Marcel Ciolacu va prelua interimar șefia PSD, iar Paul Stănescu va fi interimar în poziția de secretar general al partidului.

Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Viorica Dăncilă, fostul nostru președinte. E pentru prima oară când eu am participat la un CEx în care toți liderii și-au spus opinia (…) Un CEx matur, care a fost pe fond, nu de formă. Cu toții am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului și nu făcut un măcel. De fapt și de drept nu a picat niciun capăt azi, iar o premieră pentru PSD, fostul președinte se regășește în echipa partidului„, a declarat Marcel Ciolacu.

„După ce m-au propus colegii ca și președinte interimar, conform cutumei și a statutului, mi-am ales în primul rând secretarul general și primul obiectiv care ne-au mandatat colegii este acela de a organiza congresul, unde vor fi alegerile normale. Alături de domnul Paul Stănescu, automat au intrat toate cele cinci județe care au câștigat alegerile și în al doilea tur de scrutin, aici mă refer la președintele de la Teleorman, președintele de la Mehedinți, domnul Georgescu Aladin, domnul Adrian Gâdea, domnul Mihai Weber de la Gorj și domnul Niculae Bădălău de la Giurgiu. De asemenea, în această conducere trebuie să fie și o reprezentare regională. Sunt opt regiuni de dezvoltare a țării și în fiecare regiune s-au făcut propuneri: domnul Gabriel Zetea și domnul Moldovan, domnul Gliga Vasile, domnul Nistor Laurențiu, domnul Claudiu Manda, doamna Federovici și domnul Benea, domnul Dan Nica, domnul Pavel Marian, doamna Gabriela Firea și domnul Mutu Gabriel”, a spus Ciolacu la finalul ședinței Comitetului Executiv.

El a precizat că mandatul conducerii interimare este să organizeze un congres pentru alegerea unei conduceri legitime a partidului.

„Este o echipă matură. Mandatul nostru este clar – să organizăm un congres ordinar, asta înseamnă că la toate județele de la fiecare comună să organizăm alegeri. Garantul acestei organizări este domnul Paul Stănescu. Marea majoritate a colegilor au propus luna februarie pentru acest congres. Durează cam o lună să faci alegeri, vin și sărbătorile. În februarie o să venim în fața membrilor și delegaților pentru legitimarea unei conduceri. În februarie o să venim în fața delegației pentru alegerea unei conduceri legitime”, a subliniat Ciolacu.

Întrebat ce îl recomandă pentru funcția de președinte interimar al PSD, Ciolacu a răspuns: „Presupun că faptul că sunt președintele Camerei, acest lucru a contat foarte mult în decizia colegilor. Am și alte calități. Sunt un bun organizator. Am pus și condiții ca colegii să se implice”.

De asemenea, el a susținut că nu a decis încă dacă va candida la congresul viitor. „În cel mai scurt timp o să iau această decizie și o să o anunț”, a spus Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE Congresul va fi organizat într-o lună și jumătate, a declarat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

La ședința de marți seară și-au mai anunțat demisiile din funcțiile de conducere Eugen Teodorovici și Mihai Fifor.

Anterior demisionaseră din funcțiile de vicepreședinți ai PSD Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Roxana Mînzatu, Marian Oprișan și Dragoș Benea.

Viorica Dăncilă a anunțat în ultimul moment al reuniunii CEx că demisionează din funcție, a precizat Daniel Tudorache. Pe parcursul ședinței nu ar fi vrut să demisioneze nici ea, nici Eugen Teodorovici.

De asemenea, Niculae Bădălău a declarat la finalul ședinței că un congres va avea loc undeva în februarie sau în martie.

ACTUALIZARE Viorica Dăncilă a anunțat la miezul nopții că și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD. Ea a precizat că nu este un moment de slăbiciune, ci un gest de demnitate făcut pentru partid.

ACTUALIZARE După o ședință deosebit de tensionată, Viorica Dăncilă a decis să demisioneze de la șefia PSD.

Cel care îi va lua locul ca interimar este Marcel Ciolacu.

Un congres ar urma să fie organizat peste câteva săptămâni.

ACTUALIZARE Lia Olguța Vasilescu, șefă de campanie pentru prezidențiale, ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă.

ACTUALIZARE Gabriela Firea a ieșit din ședință plângând, după ce Marian Oprișan ar fi numit-o „securistă”.

ACTUALIZARE În deschiderea ședinței, Viorica Dăncilă a dat cuvântul fiecărui președinte de organizație, a precizat Ionuț Gheorghe pentru Telejurnal 20.00.

Potrivit surselor noastre, Marian Oprișan a fost cel mai vocal. El a cerut să iasă din sală toți cei care nu sunt membri ai Comitetului Executiv. Din ședință a ieșit și Codrin Ștefănescu.

Marian Oprișan a dat tonul demisiilor din fruntea formațiunii. El a spus că este nemulțumit de cum a fost condus partidul în ultima perioadă.

Radu Moldovan, de la organizația PSD Bistrița-Năsăud, a spus că cel mai bine ar fi ca întreaga conducere să își dea demisia.

ACTUALIZARE Surse: Marian Oprișan și Gabriel Zetea și-au dat demisia din conducerea partidului.

ACTUALIZARE Este clar că există două tabere în Partidul Social Democrat – tabăra condusă de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și tabăra Vioricăi Dăncilă, a precizat Ionuț Gheorghe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 19.00.

Se pare că Eugen Teodorovici ar fi convins-o pe Viorica Dăncilă să nu-și mai dea demisia din fruntea partidului.

Marcel Ciolacu a mers la Viorica Dăncilă de două ori să discute despre retragerea ei de la conducerea Partidului Social Democrat.

ACTUALIZARE Întrebată dacă va demisiona din funcția de vicepreședinte al PSD, Gabriela Firea a declarat că i se pare normal să se organizeze un congres, iar cei care vor să candideze la funcțiile de conducere să o facă, astfel încât să se respecte statutul formațiunii.

„Am auzit și această școală de gândire că în cazul în care actuala conducerea aleasă în Congres nu își va înainta demisia ar exista probabilitatea ca un coleg de al nostru să propună încetarea mandatului Biroului Permanent, prin demisia în bloc a vicepreședinților. Mie mi s-ar părea normal să respectăm statutul. Să organizăm un Congres foarte rapid, cât se poate de rapid. Colegii care se consideră valoroși și care vor obține sprijinul organizațiilor să candideze la poziția de președinte executiv, secretar și la pozițiile de vicepreședinte și în mod democratic să avem o conducere”, a spus Gabriela Firea la sediul PSD, citată de Mediafax.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu: „Nu comentez ce spun colegii mei. E decizia dânsului (întrebat cum vede că Eugen Teodorovici nu își dă demisia – n.r.)”.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că demisia e un act unilateral și că nu poate cere cuiva un astfel de lucru.

„Mi-aș dori foarte mult să fac declarații după CEx. Demisia este un act unilateral. Eu nu sunt în măsură să o iau. Nu pot cere demisia cuiva”, a conchis Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE Eugen Teodorovici a afirmat că nu a discutat cu Marcel Ciolacu și că nu există preț pentru a vinde sau pentru a cumpăra Partidul Social Democrat.

„Când am ajuns eu, dânsul pleca. M-ar fi jignit. Cred că știu foarte bine toți colegii mei din partid și toți cei care mă cunosc că nu se poate vinde un vot pe care l-ai primit. PSD nu este de vânzare. Nu există preț pentru a vinde sau pentru a cumpăra Partidul Social Democrat”, a spus Teodorovici, întrebat dacă a discutat cu Marcel Ciolacu și dacă acesta i-a făcut o ofertă.

ACTUALIZARE Președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat marți seară că, dacă Viorica Dăncilă va demisiona din funcția de președinte al partidului, funcția va fi ocupată de președintele executiv, respectiv de către Eugen Teodorovici, conform statutului PSD.

„Dacă doamna președintă își dă demisia avem președinte Executiv și conform statutului dânsul preia toate atribuțiile. Noi avem o Constituție politică numită statut, pe care trebuie să respectăm. Un partid serios respectă statutul. Suspendarea poate fi făcută numai în cazul unor abateri grave, de care eu nu am auzit, nimeni nu a auzit”, a declarat Niculae Bădălău la sediul PSD, citat de Mediafax.

ACTUALIZARE Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că Viorica Dăncilă și-a făcut datoria pe deplin. El a precizat că este posibil să fie discuții în CEx despre convocarea unui Congres extraordinar.

„Viorica Dăncilă a muncit foarte mult în această campanie, a fost o femeie foarte curajoasă și foarte hotărâtă, a fost aproape în fiecare filiala și s-a bătut mult, alături de toți colegii noștri din partid din toată țară, pentru a obține acest scor. Vreau să nu uitați un lucru, că bilanțul nu este așa de tragic cum se vede, în 5 județe noi am câștigat, în 21 de județe avem procente între 40 și 49,8%, în condițiile în care au fost absolut toți împotriva noastră, PNL, USR, PMP, UDMR, sistemul, structuri și așa mai departe. Adică a fost o bătălie în care PSD și candidatul PSD, Viorica Dăncilă a trebuit să facă față tuturor acestor forțe reunite. Prin urmare, Viorica Dăncilă și-a făcut, după opinia mea și a multor alți colegi, datoria pe deplin. A făcut tot ce este posibil omenește, alături de cei care au condus campania, la nivel central și la nivel teritorial, fiecare a făcut tot ce este posibil pentru a obține cel mai mare scor”, a declarat Codrin Ștefănescu înaintea Comitetului Executiv.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu și Paul Stănescu ar fi susținuți de 35 de organizații județene să preia interimar conducerea PSD, funcțiile de președinte al partidului și respectiv secretar general, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Totodată, Marcel Ciolacu ar vrea să propună schimbarea și a celor opt vicepreședinți regionali, iar cei actuali să demisioneze, au adăugat sursele citate.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu și-a chemat din nou, marți dimineață,  apropiații la biroul lui din Camera Deputaților, după ce luni a avut deja o discuție cu Viorica Dăncilă și a convins-o pe aceasta să facă un pas înapoi și i-a oferit în schimbul acestui mandat pe care îl va pune pe masă în Comitetul Executiv un post de senator la alegerile parlamentare de anul viitor și în afară de asta va conduce și organizația de femei, pe care a condus-o și înainte să fie premierul României.

Ce mai mare problemă a grupului Ciolacu sunt cei doi din partid – Eugen Teodorovici și Mihai Fifor, secretarul general și președintele executiv al partidului. Dacă Eugen Teodorovici le-a spus clar că nu demisionează, în această dimineață, Marcel Ciolacu l-a chemat la Parlament și pe Mihai Fifor cu care a discutat. Potrivit surselor TVR, Marcel Ciolacu l-a convins pe Mihai Fifor să demisioneze în cadrul Comitetului Executiv.

Marcel Ciolacu a discutat luni seară cu liderii organizațiilor din țară, a discutat cu aceștia și au luat în calcul ca Eugen Teodorovici și Mihai Fifor să fie excluși din partid dacă nu sunt de acord să demisioneze.

Teama cea mare a celor din grupul lui Marcel Ciolacu este că Eugen Teodorovici, cel care are funcția a doua în partid ar putea să preia șefia interimară a partidului până când va fi organizat un Congres.

Marți seară, vor veni la  Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat toți liderii din teritoriu, la ora 18.30 când este programată ședința.

Viorica Dăncilă și Mihai Fifor îți vor depune demisia, însă rămâne de văzut dacă Eugen Teodorovici va fi convins să își dea demisia sau va fi executat în cadrul acestei ședințe, a transmis pentru Telejurnal, Ionuț Gheorghe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite