Viorica Dăncilă: O remaniere o voi decide în urma evaluărilor pe care le fac. Premierul, în vizită la Uzina Dacia și la fabrica de magiun Topoloveni

7 septembrie 2018, 14:07

La Mioveni, premierul Viorica Dăncilă a discutat despre Programul Rabla, legea parteneriatului public-privat, despre infrastructură și construcția de autostrăzi și a promis că problemle privind autostrada Sibiu-Piteşti vor fi rezolvate. Iar primul pas a fost deja făcut. Premierul a anunțat că a trimis Corpul de control pentru  verificări și speră ca în curând să afle care sunt obstacolele care ţin proiectul pe loc.

„Am discutat despre Autostrada Piteşti-Sibiu. Am explicat că, într-adevăr, pe tronsonul doi şi trei mai sunt probleme. Pentru a vedea exact care sunt aceste probleme, am trimis Corpul de control al primului-ministru, pentru a vedea care sunt obstacolele, dacă ele într-adevăr există, dar şi pentru a avea o imagine clară, pentru a înlătura anumite obstacole în calea efectuării acestei autostrăzi. Eu sper să primesc răspunsul cât mai repede, am înţeles că pe tronsonul trei sunt câteva probleme geologice, aş vrea să văd care sunt aceste probleme, pentru a putea găsi o soluţie rapidă. Sunt convinsă că oamenii nu mai au răbdare, oamenii îşi doresc autostrăzi în România şi trebuie să vedem care sunt obstacolele care stau în calea construcţiei autostrăzilor, în afară de resursele financiare. Şi acest lucru m-a făcut ca să trimit Corpul de control pentru a vedea care sunt, într-adevăr, aceste obstacole. Pentru că ştim că unele dintre obstacole sunt reale, nu vreau să bănuiesc pe nimeni de lucruri ascunse, dar au existat şi obstacole care nu erau pliate pe realitate. Ştim de acei urşi care nu existau, de acei lilieci care, iarăşi, nu existau şi acest lucru ne face să fim mult mai atenţi şi să încercăm să revigorăm un pic lucrurile. Părerea mea este că toţi cei care au blocat sau care vor bloca de acum încolo trebuie să plece acasă. Pentru că nu există o justificare ca să încerci să blochezi proiecte atât de importante, fie ele de infrastructură, fie şi alte proiecte. Noi vrem să vedem dacă există blocaje, să ridicăm aceste blocaje, dar nici să lăsăm ca aceste blocaje să se mai repete”, a declarat premierul României.

Viorica Dăncilă a precizat că sunt bani pentru bugetul destinat Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Bucuresti, peste 10 zile. Premierul a negat informația potrivit căreia acest summit ar putea fi organizat pe datorie.

„În condițiile în care ar necesita o dublare financiară, o proiecție financiară pentru Summit-ul celor Trei Mări și nu numai, pentru anumite reuniuni care implică participare internațională, niciodată nu vom lăsa să se întâmple acest lucru. Considerăm că este foarte important ca să avem aceste reuniuni importante care să aducă și vizibilitate, să aducă încredere, și, în același timp, să aibă o finalitate. Proiectele discutate să fie transpuse în practică. Și, în acest sens, știți că, acum două săptămâni, noi am aprobat în ședința de Guvern memorandumuri din partea mai multor ministere, bazate pe teme precum digitalizarea, transportul și energia. Deci noi ne dorim chiar un summit de succes, care să aibă o finalitate foarte bună din punct de vedere economic, spun eu, ca și șef al Guvernului, pentru România, dar și din punct de vedere al vizibilității României și al prestigiului de care trebuie să se bucure România. D-nul ministru Eugen Teodorovici a spus că nu vor exista sincope în ceea ce privește funcționarea și ne ținem de acest aspect. În condițiile în care va exista necesitatea unor cheltuieli suplimentare sau unui neprevăzut, cu siguranță Guvernul va găsi soluții și să nu uităm că este prima rectificare bugetară și că vom face o nouă rectificare bugetară, spunem noi, la sfârșitul lunii octombrie”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.

La Topoloveni, premierul a anunțat că deja a început evaluarea miniștrilor în vederea unei posibile remanieri, fără să precizeze o dată anume. Viorica Dăncilă a lăsat de înțeles că acest subiect este posibil să fie discutat la următorul CEx al PSD.

O remaniere o voi decide în urma evaluărilor pe care le fac. Deja am început evaluările pe fiecare minister în parte, raportate la programul de guvernare„.

Premierul a anunțat că vicepremierul Viorel Ștefan a fost propus pentru funcția de ministru interimar al Cercetării. Locul a rămas liber după demisia lui Nicolae Burnete.

Viorica Dăncilă a vorbit și despre relația încordată cu președintele Klaus Iohannis, din cauza rectificării bugetare. Premierul spune însă că nu este niciun conflict între Președinție și Guvern, dar că rectificarea nu mai putea aștepta deoarece oamenii aveau nevoie de bani.

Viorica Dăncilă a spus că nu a vorbit încă cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și că este deschisă să meargă în Parlamentul European, dacă va fi chemată la dezbaterea legată de evenimentele din 10 august din Piața Victoriei de la București. Ar merge chiar și în Parlamentul României dacă va fi chemată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ciolacu: Din acest moment, guvernul și premierul vor folosi un singur brand – Dacia

Salonul auto de la Geneva. Renault a prezentat mult așteptatul model electric R5

Dacia a devansat Renault pe piaţa europeană în luna ianuarie