Viorica Dăncilă, după CEx al PSD: S-a votat demiterea ministrului Tudorel Toader. La Ministerul Justiției va fi propus Eugen Nicolicea

17 aprilie 2019, 09:54

Conducerea PSD a hotărât să îl retragă pe Tudorel Toader din postul de ministru al justiției. Doar șeful organizației din Vaslui, Dumitru Buzatu, s-a abținut la vot.

Dorit afară din guvern de PSD, Tudorel Toader rămâne momentan ministrul Justiției. Practic, doar președintele Iohannis îl poate elibera din funcție, prin decret.

Social-democrații îl propun pe colegul lor Eugen Nicolicea, să preia Justiţia. Şi această nominalizare trebuie acceptată de șeful statului.

PSD a mai decis ca şi Rovana Plumb şi Natalia Intertero să părăsească guvernul pentru a candida la europaralmentare. La fonduri europene, în locul Rovanei Plumb este propusă Oana Florea, deputat PSD şi fostă sefă a comisiei parlamenatre de anchetare a alegerilor din 2009.

În locul Nataliei Intotero, la Românii de Pretutindeni este propus senatorul PSD Liviu Brăiloiu. Acesta a fost implicat într-un scandal în Senat: ar fi înjurat o senatoare a opoziției și a făcut nu gest obscen în Camera Deputaților, în timpul unui discurs al președintelui Iohannis.

Potrivit legii, pentru ca cei propuși să își preia funcțiile în guvern, șeful statului trebuie să ia act de vacantarea posturilor și să semneze decretele de numire. În caz de refuz, PSD ar mai avea ca variantă de rezervă restructurarea guvernului, un demers căruia preşedintele nu i se poate opune. Este necesar doar votul parlamentului.

___________________________

Comitetul Executiv al PSD a decis cu o singură abținere retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader, în locul său va fi propus Eugen Nicolicea.

ACTUALIZARE: Liviu Dragnea: Noul ministru al Justitiei în primul rând trebuie să rezolve blocajele din justiție (…) Că aceste blocaje au fost din cauza lui Toader sau nu, nu avem de unde să știm (…) Noul ministru trebuie să se ocupe de starea bună a justiției de România.

„Doamna premier a spus că ar vrea și speră să se rezolve într-o zi- două, să îi trimită președintelui propunerile și să depună jurământul”, a declarat Liviu Dragnea.

În CEx s-au exprimat din păcate foarte multe nemulțumiri la adresa dl Toader. Un om pe care eu personal îl respect și l-am sprijinit în toți acești doi ani. Dar s-a acumulat foarte multă nemulțumire din două motive. Și anume nemulțumirile și supărările miniștrilor că se tot întârzia avizarea la MJ și doamna premier a trebuit să intervină. Și faptul că s-a discutat despre inițierea unor OUG fără să facă nimic, lungind discuțiile trei, patru luni de zile. Astea au fost discuțiile și de aceea suntem azi aici. A fost o decizie politică”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național PSD.

Întrebat care este relația actuală cu ministrul Justiției, Liviu Dragnea a spus că este aceeași relație ca la început.

ACTUALIZARE: Viorica Dăncilă a declarat că s-a votat demiterea ministrului Tudorel Toader și speră că această decizie va fi dublată de demisia lui Tudorel Toader. La Ministerul Justiției va fi propus Eugen Nicolicea.

„În cadrul CEx de astăzi s-au luat decizii referitor la cele două colege care candidează pentru PE, Plumb și Intotero și un vot, decizie referitor la dl Toader. În urma votului și nemulțumirilor manifestate de colegi referitor la dl Toader, nemulțumiri care au avut în vedere la acte normative, dar și aspecte în spațiul public care nu au fost urmate de o decizie s-a votat și adoptat demiterea dl Toader. Eu sper să fie dublată și de o demisie. Voi avea o discuție și cu dl Toader, de aceea am făcut referire la demisie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Cred că Tudorel Toader a greșit atunci când a spus că va face anumite lucruri și nu le-a făcut, a spus premierul.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că s-a decis ca în locul Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene, să fie propus Tit Brăiloiu, iar în locul Nataliei Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni, va fi propusă Oana Florea.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că îl va suna pe președintele Klaus Iohannis și speră ca acesta să înțeleagă că este vorba despre o decizie politică în ceea ce privește portofoliul de la Ministerul Justiției.

___________________________________

Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au discutat în biroul liderului PSD din Camera Deputaţilor aproape o oră înaintea şedinţei CEx. Cei doi au ajuns la şedinţă însoţiţi de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, înaintea şedinţei CEx al PSD, că o eventuală remaniere a ministrului Justiţiei va fi decisă de conducerea partidului, fiind un guvern politic şi că ”e normal” să discute acest lucru cu colegii săi de partid.

”Suntem un guvern politic, vom decide în CEx. Sunt preşedintele executiv al Partidului Social Democrat, e normal să discut cu colegii de partid”, a declarat Viorica Dăncilă înaintea şedinţei CEx întrebată dacă Tudorel Toader va fi remaniat, informează Mediafax.ro.

Liviu Dragnea a anunţat săptămâna trecută că pe lista demişilor ar urma să fie miniştri care sunt pe lista de europarlamentare şi, spun mai multe surse, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite