Viorica Dăncilă: Aprobăm o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru invalizi, veterani și văduvele de război

Indemnizaţiile pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război vor fi majorate de aproape 5 ori de la 1 ianuarie, potrivit deciziei luate joi de guvern. De exemplu, pentru invalizii de război încadraţi în gradul întâi, indemnizaţia va creşte de la 259 la 1.500 de lei pe lună. O altă măsură luată de executiv este înfiinţarea "contulului de economii Junior Centenar", prin care părinţii şi statul pot depune, în fiecare an, o sumă de bani pentru perioada de studii. Va fi un cont la Trezorerie, din care se vor retrage banii după ce copilul va împlini 18 ani.

 

29 Noiembrie 2018, 12:15 (actualizat 29 Noiembrie 2018, 22:21) Știrile TVR |
Ședință de guvern solemnă la Alba Iulia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cresc indemnizațiile pentru  invalizi, veterani și văduvele de război

"În şedinţa de astăzi, vom adopta măsuri prin care ne onorăm eroii veterani de război, contribuim la bunăstarea cetăţenilor şi generaţiei tinere. Avem pe ordinea de zi un act normativ cu valoare reparatorie pentru o categorie de persoane cărora societatea le datorează recunoştinţă, iar statul are obligaţia să le asigure condiţii decente de viaţă. Aprobăm o creştere semnificativă pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război. Este vorba de o majorare, în medie, de aproape cinci ori a acestor indemnizaţii, de la 259 la 1.500 lei lunar pentru cei încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate şi de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadraţi în cadrul III de invaliditate. Toate aceste măriri intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor", a declarat Dăncilă. Măririle intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Conturi de economii Junior Centenar

Un alt punct pe agenda ședinței a fost proiectul conturilor de economii Junior Centenar. Prin acest proiect, statul va deschide conturi la Trezorerie tuturor copiilor, în care, dacă părinții depun mai mult de 1.200 lei anual, statul contribuie cu o primă de 600 de lei în fiecare an. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an. Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani.

Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii - Conturi de economii Junior Centenar, care să faciliteze accesul la educație și să acopere lipsa de venituri. Toți copiii din România vor fi incluși până la 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Concret, statul va deschide la Trezorerie pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani un cont special de economisire. În acest cont părinții sau reprezentații legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1200 de lei, depusă anual de părinte, sau în cazul copiilor din asistența socială, de stat, în contul special de economisire statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiți prin acest sistem pot fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanțarea studiilor universitare sau pentru a acoperi la momentul respectiv lipsa de venituri. Banii nu se impozitează și primesc de la buget o dobândă de 3%.

Se înființează "Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA"

De semenea, Guvernul va aproba printr-o hotărâre înfiinţarea Societăţii Naţionale "Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA", mecanism comercial funcţional capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor şi producţiei agricole naţionale, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei solemne a Executivului, care are loc la Alba Iulia.

"Prin programul de guvernare ne-am asumat înfiinţarea ca obiectiv înfiinţarea Casei de Comerţ Agroalimentar UNIREA, denumire ce marchează sărbătorirea celor 100 de ani de agricultură şi produse româneşti de înaltă calitate. Adoptăm astăzi un act normativ prin care instituim acest mecanism comercial funcţional capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor şi producţiei agricole naţionale şi să susţină fermierii şi fermele româneşti pe piaţa internă şi pe pieţele externe", a declarat Viorica Dăncilă.

"Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei"

În şedinţa solemnă de Guvern de la Alba Iulia, premierul a mai anunțat că vor fi aprobate prin memorandumuri "două acorduri în domenii prioritare pentru România - construcții și educație", care vor fi semnate cu sindicatele și patronatele imediat după reuniune

"Acordul în domeniul construcţiilor: vom declara acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro", a explicat Dăncilă.

Potrivit şefei Executivului, vor fi introduse şi alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector.

"Avem în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual"

"Prin acordul între Guvernul României şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ne angajăm să luăm măsuri de sprijinire a Educaţiei în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în programul de guvernare. Avem în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB; devansarea creşterii salariale prevăzută în anul 2022 până la data de 1 septembrie 2020; acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice", a spus Dăncilă.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI