Ies la iveală noi detalii șocante din dosarul cardiologului Dan Tesloianu din Iași, aflat în arest preventiv și acuzat că ar fi implantat pacienților sute de dispozitive medicale luate de la persoane decedate sau din surse necunoscute. În motivarea deciziei de arestare, judecătorii Tribunalului București arată că doctorul ar fi pus diagnostice greșite sau exagerate tocmai pentru a justifica montarea acestor dispozitive.
Liliana Năstase: "Inima dumneavostră funcționează la o capacitate de doar 25%" - acesta era verdictul pe care medicul Dan Tesloianu l-ar fi pus la sute de pacienți care au ales să-și monteze acele dispozitive cardiace, multe dintre ele luate de la cadavre, lucru ilegal. Până în 2021, legislația la noi era destul de incoerentă, astfel că dispozitivele respective puteau fi luate și de la cadavre, însă din 2021 această practică a fost interzisă. Se pare că și după 2021, până când a fost arestat preventiv, medicul Tesloianu ar fi apelat la această practică de a monta dispozitive cardiace, pe care ar fi luat sute de mii de euro. Conform anchetatorilor, aceste stimulatoare cardiace erau vândute de Dan Tesloianu către pacienți cu 2.000 - 3.000 de euro, în condițiile în care cele noi costau circa 5.000 de euro. Majoritatea pacienților erau direcționați către cabinetul privat al dr. Tesloianu, iar procedurile erau făcute de către medici rezidenți, care nu aveau specializare în cardiologie. Conform motivării judecătorilor, medicul nu a dorit să dea niciun fel de declarații, doar avocații săi au susținut că acesta este nevinovat.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Dacă discutăm de dispozitive de unică folosinţă, ele sunt de unică folosinţă. Nu are rost să intrăm în altfel de speculaţii, să facem comparaţii cu alte ţări . Trebuie să fim conştienţi că trebuie să respectăm legislaţia în vigoare în România şi trebuie să o facem cu toţii, indiferent că suntem personal medical sau nu. Lucrul acesta duce la creșterea încrederii în sistemul de sănătate şi, în general, în autorităţi. (n.r., întrebare: Când ați fost informat că acolo se folosesc stimulatoare de la decedați?) Nu vreau să fac astfel de comentarii, pentru că Parchetul efectuează investigații, iar Ministerul Sănătății a colaborat îndeaproape cu Parchetul în gestionarea informațiilor legate de acest dosar.
Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Dacă producătorul spune că este de singură utilizare, are motivele lui foarte clare și refolosirea unor dispozitive care au fost în corpul unor alți pacienți pot fi infectate, poate fi acel biofilm în jurul acelui dispozitiv, biofilm care nu este penetrat nici măcar de antibiotice, deci pot apărea infecții. dacă s-ar pune vreodată problema refolosirii și producătorul recomandă și e nevoie de reverificare de către producător a acelui dispozitiv și el să spună că este "de refolosit".
Adela Cojan, președinte CNAS: (n.r., întrebare: Când ați primit informații despre situația de la Iași?) Este o anchetă în curs de desfășurare, informații nu putem deocamdată să vă spunem.