Violența domenstică. 500 000 de victime, anual, în România

Agresorii ar putea fi obligați să răspundă penal, chiar dacă victimele violenței domestice renunţă la plângeri. E un nou proiect de lege care dacă va trece de Parlament va înlătura riscul de agresiuni și abuz, spun inițiatorii. Acum legea lasă o portiţă pentru agresori: scapă de răspunderea penală, în cazul împăcării cu victima.

08 Iulie 2017, 20:27 (actualizat 08 Iulie 2017, 20:29) |
Proiect împotriva violenței în familie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În România, violenţa domestică face 500 000 de victime, anual. Dintre care, peste 90 la sută, femei. Doar 15.000 fac însă plângeri. Şi foarte puţine ajung în instanţă.

Pentru o lovitură, agresorul riscă să stea până la 3 ani după gratii. Dacă se împacă însă cu victima, dosarul penal se clasează.

Cine loveşte o dată va recidiva, o arată clar statisticile.

Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi pe agresori, ea riscă să nu fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele!

E una dintre motivaţiile unui proiect de lege semnat de aproape 60 de deputaţi. Ei propun modificarea Codului Penal astfel încât împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală. Portiţa de acum menţine riscuri majore, se arată în expunerea de motive

Asociaţia "Necuvinte" a propus un proiect similar, promovat prin UMDR, dar respins la Camera Deputaţilor. ONG-ul spune că impactul ar fi enorm, dacă noul proiect va trece.

Trebuie schimbata însă şi mentalitatea că bătaia e ruptă din rai.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI