Violențe la Paris, între manifestanţi şi forţele de ordine. ‘Vestele galbene’ au ieșit în stradă, manifestanții de ultra-dreapta au atacat polițiștii

24 noiembrie 2018, 13:48

ACTUALIZARE Telejurnal 20.00 Manifestanți din întreaga Franță și-au dat întâlnire în centrul Capitalei, în ciuda avertismentelor date de forțele de ordine, care le-au oferit alte locuri de protest.

Situația a degenerat în momentul în care mai multe persoane s-au amestecat printre „vestele galbene” și au declanșat violențe.

Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris: „Simpatizanți de extrema dreaptă au distrus mobilier urban, au construit baricade și au aruncat cu piatră cubică în forțele de ordine. Acestea au ripostat cu tunuri de apă și gaze lacrimogene”.

Protestul „vestelor galbene” a continuat în multe locuri din Franța.

Mișcarea reprezintă Franta populară și nu are are etichetă sindicală și politică, iar mobilizarea se face pe rețelele de socializare.

Nemulțumirea este legată de creșterea prețurilor la carburanți și de scăderea puterii de cumpărare.

Guvernul a aprobat de la 1 ianuarie taxe suplimentare, care vor conduce la creșterea prețurilor cu 6 eurocenți/litru la motorină și cu 3 eurocenți/litru la benzină.

Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris: „‘Vestele galbene’ și-au dorit un protest pacifist. Acestea cer în continuare reducerea taxelor și spun un ‘NU’ hotărât programului de reforme”.

___________________

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Sunt două grupuri care protestează: cel al ‘vestelor galbene’, nemulțumit de politica lui Emmanuel Macron, și cel al simpatizanților de ultra-dreapta, care au început să se ia la bătaie cu forțele de ordine.

Pe pe Bulevardul Champs Élysées nu circulă nicio mașină. Există un perimetru securizat, în apropierea Palatului Elysee, sediul președinției.

Cei care au venit să tulbure manifestația au ridicat baricade, au distrus mobilier urban, au desprins bucăți din pavaj ca să arunce spre forțele de ordine.

Poliția a ripostat cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

Izolat, sunt și protestatari ai ‘vestelor galbene’, peste 8 mii de oameni veniți din toată Franța, ca să ceară demisia președintelui Emmanuel Macron, să-i spună premierului Edouard Philippe că nu se poate să se meargă cu acest val de reforme înainte.

23 de mii de reprezentanți ai ‘vestelor galbene’ demonstrează în toată Franța, potrivit ministrului de interne francez, Christophe Castaner.

Protestele ‘vestelor galbene’, numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au izbucnit după ce Guvernul a anunțat scumpirea carburanţilor.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Începând din ianuarie, se vor aplica taxe suplimentare de 6 şi, respectiv, 3 eurocenţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite