Vineri începe Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9). Opt şefi de stat vor participa la reuniunea găzduită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Opt şefi de stat vor fi vineri în Bucureşti pentru o reuniune găzduită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Sunt preşedinţi ai statelor membre NATO de pe flancul estic, cele mai active şi vizibile figuri de când a început războiul în Ucraina.

09 Iunie 2022, 20:43 Știrile TVR |
Reuniune cu opt președinți la București
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Din Formatul Bucureşti 9 sau B9 fac parte cele 9 ţări de pe flancul estic al NATO şi din Europa Centrală: alături de România şi Polonia, cele 3 state Baltice, Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

De la aderarea la NATO, cele 9 ţări au constatat în diverse ocazii că se confruntă cu probleme specifice de securitate, care vin din trecutul comunist şi, mai ales, din vecinătatea cu Rusia.

Formatul B9 vrea să dea o voce comună acestor state, care să fie auzită mai bine şi de care partenerii euro-atlantici să ţină cont. Mai ales în contextul războiului din Ucraina.

Aceasta este, în esenţă, şi miza întâlnirii de la Bucureşti: consultarea şi coordonarea ţărilor de pe flancul estic înainte de summitul NATO de la sfârşitul lunii, de la Madrid.

Semnalul a fost dat deja la reuniunea premergătoare a miniştrilor Apărării din ţările B9: NATO trebuie să continue să consolideze apărarea pe flancul estic.

În plus, obiectivul specific al României este ca acest lucru să se facă echilibrat şi unitar de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu alte cuvinte, să ne asigurăm că primim şi noi la fel de multă atenţie, care se traduce de fapt în trupe aliate, ca Polonia şi Ţările Baltice.

Invazia Rusiei în Ucraina i-a adus în prim plan pe mulţi dintre participanţii la reuniunea de mâine. Preşedinţii Poloniei, Tărilor Baltice şi României au fost printre cei mai vocali susţinători ai cauzei Ucrainei, de la primirea refugiaţilor până la ajutoare umanitare şi militare şi chiar vizite la Kiev.

Formatul B9 este susţinut şi încurajat puternic de Statele Unite. Anul trecut preşedintele Biden a avut o intervenţie prin videoconferinţă la reuniunea de la Bucureşti şi e foarte probabil ca şi mâine Casa Alba să trimită un mesaj într-un fel sau altul.

În plus, va participa, ca invitat de onoare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta anunţase că va fi prezent la Bucureşti, dar din cauza unor probleme de sănătate de ultim moment, a fost diagnosticat cu zona zoster, va interveni prin videoconferinţă.

E de subliniat şi un element în afara agendei summitului: este prima vizită în calitate oficială la Bucureşti a noii preşedinte a Ungariei, Katalyn Novak. Aceasta a fost deja în România, dar într-o vizită privată, provocând prin declaraţiile şi acţiunile sale o mică furtună diplomatică.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI