Vinerea Mare: Mii de pelerini români au refăcut Drumul Crucii

14 aprilie 2023, 18:07

În Hunedoara, peste 1000 de credincioși au luat parte la „Drumul Crucii”, cea mai lungă procesiune religioasă din România, desfăşurată între oraşul Lupeni şi staţiunea Straja, pe un traseu de peste 10 kilometri. Pe drum participanții au dus că în fiecare an crucea lungă de 4,4 m și grea de 130 Kg. Aceasta are moaștele a 14 sfinți și un fragment din Sfânta Cruce de la Ierusalim. Fiecare dintre cele 14 opriri tradiționale de pe traseu are o semnificație specială iar fiecare loc este marcat de câte o troiță.

Și la Piatra Neamț, credincioșii au refăcut simbolic Drumul Crucii. Ca în fiecare an, credincioșii s-au adunat la poalele Muntelui Pietricica și au purtat crucea pe o distanță de aproape un km, până la mănăstirea aflată aproape de vârf.

Pentru creştini, Vinerea Mare este ziua cea mai neagră, în care Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a trecut prin suferinţe de neimaginat, a fost răstignit pe cruce, a murit şi a fost îngropat. S-a jertfit pentru a salva lumea de povara păcatelor.

În Vinerea Paştilor, preoţii scot din altar şi aşază pe o masă, în mijlocul bisericilor, o pânză specială cu scena punerii în mormânt. Iar credincioşii vin cu flori, cu credinţa că Iisus va Învia după trei zile.

Credincioşii trec de trei ori pe sub masa acoperită cu flori, care simbolizează mormântul Mântuitorului. Este un gest prin care arată că şi ei mor pentru păcate şi se ridică eliberaţi.

Potrivit tradiției creștine, în Vinerea Mare sau Vinerea Seacă, așa cum mai este numită, credincioșii țin post negru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite