Vin moldovenesc pentru Regina Elisabeta a II-a. Negru de Purcari, din 1984, a făcut parte din colecția care a ajuns la Casă Regală

Vin moldovenesc pentru Regina Elisabeta a II-a
Vin moldovenesc pentru Regina Elisabeta a II-a
10 septembrie 2022, 17:02

Se știe că, de ani buni, vinurile românești erau printre preferatele reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În colecția Casei Regale se regăsesc cele mai fine şi nobile vinuri din întreaga lume, printre acestea și Negru de Purcari, produs în Republica Moldova.

Vinul Negru de Purcari a ajuns în atenția cunopscătorilor în îndepărtatul 1878, după ce a câștigat medalia de aur la Exposition Mondiale de Paris. În acel moment, băutura şi-a găsit locul de piedestal pe harta mondială a vinurilor, fiind tot mai apreciată de aristocrații lumii. În anul 1984, cea mai veche vinărie din Republica Moldova a fost distribuitorul Casei Regale din Marea Britaniei.

În beciurile Purcari sunt păstrare o cantitate limitată de sticle din lotul din anul 1984, din colecția Reginei Elisabeta a II-a, Negru de Purcari, cu etichetare în limbă engleză, cu caractere latine”, ne-a spus Parascovia Popov, manager de proiecte în turism al vinăriei.

Vinul reprezintă un cupaj din Cabernet Savignon, Saperavi și Rară Neagră. Este un vin nobil, din struiguri culeși manual, vinificați prin metodă tradițională. Vinul este maturat 18 luni în barrique franțuzesc de stejar.

După luni grele de maturare, vinul adună gustul catifelat și aromele de fructe dulci. Sticla de vin, cu etichetă în engleză, se păstrează la loc de cinste în galeria istorică a vinăriei.

În beciul istoric al vinăriei se păsteaza și astăzi sticle de vin Negru de Purcari din 1984, care a făcut parte din colecția care a ajuns la Casă Regală din Marea Britanie. Nu se cunoaște însă numărul exact, deoarece o parte dintre ele sunt în colecții private.

Regina Elisabeta reprezintă o imagine a secolului 20-21, o epocă, o referinţă a umanităţii. Suntem onorați că am avut ocazia să reprezentăm o picătură din istorie”, a mai povestit Parascovia Popov.

Negru de Purcari este considerat regele vinurilor roșii. De-a lungul anilor, vinurile de Purcari erau servite la mesele țarului Nicolai al II-lea. Era adorat de regele George al V-lea și de Regina Victoria a Marii Britanii. În prezent, vinăria din Republica Moldova este distribuitor al Casei Regale din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite