Vila Florica, fosta reşedinţă a familiei Brătianu din Ştefăneşti Argeș, a devenit Muzeul Naţional Brătianu

Vila Florica, reşedința familiei Brătianu din Ştefăneşti, județul Argeș, este de azi muzeu şi poate fi vizitată gratuit, pentru început. Premierul și ministrul ulturii au inaugurat Muzeului Naţional "Brătianu". Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal.

 

24 Mai 2020, 10:44 (actualizat 24 Mai 2020, 20:35) |
S-a deschis Muzeul Național Brătianu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Reședința Bratienilor de lângă Pitești a fost, zeci de ani, locul unde s-au creionat idei care au făcut România modernă. I-au călcat pragul marile personalități ale regatului român, inclusiv regele Carol și regele Ferdinand.

După ce a fost adăpost pentru refugiații comuniști greci, apoi vilă de protocol și teatru de război între autoritățile locale și cele centrale, domeniul Florica devine muzeu național.

Muzeul reconstituie atmosfera României de după obţinerea independenței şi până aproape de cel de-al al doilea Război Mondial. Aici au trăit și lucrat trei dintre prim-miniştrii României moderne.

Familia regală venea deseori la Vila Florica, la invitaţia familiei Brătianu, pentru relaxare, dar și pentru a definitiva marile proiecte ale României de dinainte şi după Primul Război Mondial.

Conacul familiei Brătianu era înconjurat de un domeniu care, pe lângă fermă și viile renumite, avea propria biserică, gară, și chiar un observator astronomic. Din păcate, unele dintre acestea se mai află încă într-o fază avansată de degradare.

Premierul Ludovic Orban a spus, la inaugurarea Muzeului Naţional „Brătianu”, că odată cu readucerea în proprietatea statului a Vilei Florica, „românii vor avea un loc unde să se întâlnească cu istoria”.

„Am o mare satisfacție sufletească că pot să fiu azi prezent, aici, la un moment important, în locul unde s-a făcut istorie. Vreau ca acest moment să fie și un moment de continuitate în zidirea unei Romanii puternice. În urma cu 145 de ani se puneau bazele Partidului Național Liberal, un partid pro-civilizație care s-a asociat cu toate momentele importante ale istoriei României moderne. De 30 de ani, noi, liberalii, am venit aici la Vila Florica să sărbătorim aniversarea datei de înființarea a PNL. Anul trecut baronii PSD ne-au interzis să venim aici și să aniversăm partidul. Și, prin intermediul unui proiect de lege care a readus în proprietatea statului Vila Florica, putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria. Le cer scuze colegilor mei că am restrâns la maxim prezența membrilor PNL. Am ales să fie prezenți doar acei oameni care au fost implicați în readucerea Vilei Florica în patromoniul național”, a spus Orban.

Muzeul Naţional „Brătianu” va fi în subordinea Ministerului Culturii și va funcționa în imobilul „Vila Florica” Ansamblul conacului Brătianu – Florica, situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş.

Potrivit legii de înființare, promulgată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie, muzeul va avea următoarele obiective: „aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari; organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente; publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse”.

Muzeul va avea ca obiectiv și achiziţionarea de documente, obiecte cu caracter documentar, lucrări pentru colecţia Muzeului.

De asemenea, va fi creată o secţie de activităţi de pedagogie muzeală pentru copii şi tineret cu scopul stimulării creativităţii acestora; organizarea de activităţi menite să contribuie la aprofundarea şi mediatizarea, de o mai mare amploare, a informaţiilor despre istoria familiei Brătianu şi a locurilor unde aceasta a trăit.

Legea prevede ca activitatea Muzeului să fie finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI