Viktor Orban apără ‘un punct de vedere cultural’ după discursul său virulent rostit la Școala de Vară de la Băile Tușnad

Viktor Orban
Viktor Orban
28 iulie 2022, 16:53

„Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer – n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena. „În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”, a adăugat el.

Liderul naţionalist ungar, în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins, sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut la Băile Tuşnad, în România, viziunea unei societăţi „multietnice”.

„Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu „non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme „iliberale”, bazate pe „apărarea unei Europe creştine”.

Viktor Orban i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere.

Karl Nehammer a evocat această nouă controversă de la începutul conferinţei de presă, „condamnând cu fermitate orice formă de rasism şi antisemitism” şi dând asigurări că el şi omologul său ungar au abordat chestiunea „cu toată sinceritatea”.

„Suntem în acord perfect”, a reacţionat Viktor Orban, care s-a declarat „mândru” de politica de „toleranţă zero” a Ungariei.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite