Viktor Orban, un nou discurs controversat, în Texas: A pledat pentru o schimbare de putere la Washington

Premierul Ungariei, Viktor Orban, susține că liberalii aflați la putere în Europa și Statele Unite sunt o amenințare pentru civilizația occidentală. Într-un discurs rostit în Texas, șeful executivului de la Budapesta a precizat că un politician creștin nu poate fi acuzat de antisemitism. Luna trecută, Orban a declanșat indignarea politicienilor din Europa după un discurs rostit la Băile Tușnad, calificat chiar de un colaborator al său drept unul nazist.

05 August 2022, 17:19 (actualizat 05 August 2022, 21:06) Știrile TVR |

Viktor Orban a fost salutat cu entuziasm la conferință politicienilor conservatori, organizată în Texas, la aproape două săptămâni după ce a declanșat un val de indignare în Europa cu declarațiile considerate rasiste și antisemite, făcute la Școală de Vară, de la Băile Tușnad. Liderul de la Budapesta nu s-a referit direct la acel moment, însă a spus că un politician creştin nu poate fi rasist.

”'În Ungaria, am introdus politică de toleranţă zero faţă de rasism şi antisemitism, aşa că, a ne acuză (n.red. de asta) înseamnă ştiri false, iar cei care pretind acest lucru sunt simpli idioţi”, a afirmat Viktor Orban, premierul Ungariei.

Pe 23 iulie, Orban spunea însă că ungurii nu vor să devină un popor al raselor amestecate. Declaraţia a fost considerată pur nazistă de una dintre cele mai vechi colaboratoare ale premierului maghiar.

”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem rasă mixtă, suntem doar un amestec de oameni care trăim în propria noastră Patrie europeană. Şi, datorită alinierii favorabile a stelelor, aceşti oameni au fuzionat în cadrul unui fel de sos ungaro-panonic, creându-şi propria lor nouă cultură europeană. De aceea am luptat întotdeauna: dorim să ne amestecăm unii cu alţîi, dar nu dorim să devenim un popor de rasă mixtă”, a declarat Orban, la Băile Tușnad.

Discursul sau a fost condamnat de liderii europeni, de cei americani și de grupările evreiești din întreaga lume. Ulterior, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a spus că Orban a fost înțeles greșit.

În Texas, Orban a mai declarat că forțele de dreapta din Statele Unite și din Ungaria trebuie să își unească forțele. Fără să îi rostească numele lui Donald Trump, premierul ungar a pledat pentru o schimbare de putere la Washington.

”Trebuie să mergem la luptă. Victoria nu va fi obţinută dacă se merge pe calea unei rezistenţe minime. Trebuie să recuperăm instituţiile din Washington şi din Brussels. Trebuie să ne regăsim prietenii şi aliaţîi unii în alţii. Avem nevoie de o Americă puternică şi cu un lider puternic”, a mai spus Orban.

În Europa, Viktor Orban este perceput drept un cal Troian al Rusiei în Uniunea Europeană, mai ales că s-a opus cât a putut sancționării economice a Moscovei, după invazia Ucrainei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI