Viiturile trec, gunoaiele rămân. Zeci de tone de pet-uri formează adevărate insule plutitoare în lacul Izvorul Muntelui, Bicaz

8 iulie 2018, 18:02

Izvorul Muntelui sau Bicaz, lacul de acumulare aflat pe cursul mijlociu al râului Bistrița, este asediat de gunoaie.

Sunt mii și mii de pet-uri aruncate la întâmplare de localnici și turiști de-a lungul râului și afluenților săi, pe maluri, câmpii și gospodării, în aval. Au ajuns aici, formând adevărate insule plutitoare de gunoaie.

Pentru a doua oară în ultimele două luni lacul administrat de Hidroelectrica este acoperit de gunoaie.

Acum, resturile sunt cu mult mai multe. Şi viiturile au fost mai puternice. Sunt 45 de tone de pet-uri, de 3 ori mai multe decât s-au colectat ultima dată. Se adaugă zeci de tone de bușteni și alte resturi adunate de şuvoaiele de apă.

Potrivit ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, Hidroelectrica a transmis că Apele Române trebuie să întrețină curat luciul de apă. Există și un demers legal, iar instanța a indicat că Hidroelectrica e responsabilă. Cei de la Hidroelectrica au făcut însă recurs.

În fiecare an sunt cheltuiti peste 50-60 de mii de euro pentru ecologizare numai pe Lacul Izvorul Muntelui. Sunt fonduri alocate de Hidroelectrica, dar și de agenții economici care au nevoie ca zona să fie curată pentru a atrage turiștii.

În ciuda apelurilor și acțiunilor lansate în ultimele luni de asociațiile ecologiste care acționează în zona râului Bistrita, efectele nu s-au văzut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite