Viiturile şi zăpoarele ameninţă gospodăriile din nordul ţării. Pompierii detonează gheaţa de pe râuri

6 februarie 2017, 15:59

Localnicii spun că râul Dorna nu le-a făcut niciodată probleme ca acum. Cinci persoane au fost evacuate.

O sută de pompieri au fost mobilizaţi să-i ajute pe oameni cu motopompe şi saci cu nisip.

Pompierii au dinamitat mai multe porţiuni ale podului de gheaţă format la confluenţa râurilor Dorna şi Bistriţa ca să dea drumul apelor din aval de Vatra Dornei.

Şi în judeţul Maramureş, viiturile au pus în mişcare sloiuri uriaşe de gheaţă. Un zăpor lung de 7 km a lovit o zonă de case de pe Valea Vaserului. Bucăţi de gheaţă au ajuns pe drum, în curţi şi în case.

4 km din drumul spre casele oamenilor a fost acoperit de blocuri de gheaţă groasă şi de un metru. Au fost aduse utilaje grele pentru a le sparge.

Azi-noapte, o turmă de 400 de oi a rămas izolată pe o fâşie de pământ, care a fost înconjurată de ape. Pompierii au reuşit să recupereze animalele cu bărcile, de dimineaţă.

Tot în Maramureş, din cauza detonării gheţii de pe Someş, sloiuri uriaşe au luat-o la vale. Şi au apărut temeri că un pod din localitatea Ardusat ar fi în pericol.

Toată noaptea râurile Bistriţa, Someş şi Dorna au fost monitorizate. Iar la primele ore ale dimineţii, echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au început să ia măsuri în zonele cu probleme.

Gheaţa este împuşcată ori detonată pentru a se crea breşe, astfel încât să fie redus riscul de inundaţii.

Specialiştii nu se aşteaptă ca situaţia să se agraveze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă