Viiturile au lăsat în urmă dezastru. Râul Trotuș a avut un debit de 100 de ori mai mare decât cel normal

1 iulie 2018, 14:24

Râul Trotuş, aflat sub Cod roșu mai bine de 12 ore, a făcut prăpăd. Debitul a depășit 2700 de mc/s, adică a fost de aproape 100 de ori mai mare decât cel obișnuit.

Apele Trotuşului au adus din amonte o avalanșă de bușteni, bolovani și aluviuni, care au spulberat totul în cale. Râul ieșit din albie a inundat drumuri comunale, terenuri agricole și o porțiune din drumul european 85.

Drumul european E85 a fost închis pentru trei ore sâmbătă, cât a durat trecerea vârfului de viitură pe Trotuș. Sătenii din comuna Pufeşti au fost la un pas să fie evacuați după ce apele s-au apropiat periculos de zona locuită.

Pentru evitarea unei tragedii, digul de protecție al satului Domnești, spart de viiturile din 2016, a fost întărit cu tone de balast și bolovani, așa încât să reziste la un debit de 4000 de mc/s. În plus, sătenii și echipele ISU au patrulat toată noaptea, de teamă să nu fie luați prin surprindere de puhoaie.

La Chiliile și Cănești, în Buzău, printr-o mobilizare de forțe, a fost reparat parțial drumul comunal distrus de râul Sărăţel și a fost refăcută legătura cu cele patru sate izolate. Sătenii au primit 2600 de litri de apă din rezerva de stat, în timp ce 40 de jandarmi au lucrat cu lopețile pentru decolmatarea bazinului de apă potabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă