Riscul de inundaţii de pe râul Bega s-a diminuat, cotele de inundaţie, depăşite la staţiile Balinţ şi Chizătău

28 februarie 2023, 12:32

ACTUALIZARE Riscul de inundaţii de pe râul Bega s-a diminuat, iar în acest moment debitele sunt în scădere, fiind depăşite Cotele de inundaţie doar la staţiile hidrometrice Balinţ şi Chizătău, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

„Datorită intervenţiilor din timpul zilei de ieri şi de azi-noapte ale echipelor noastre (formate din 35 de angajaţi) care au acţionat alături de cele ale ISU, riscul de inundaţii de pe râul Bega s-a diminuat. În acest moment, debitele sunt în scădere, fiind depăşite Cotele de inundaţie la staţiile hidrometrice Balinţ şi Chizătău, aflându-se în continuare sub cod hidrologic. Creşteri de debite şi niveluri prin propagarea viiturii, cu depăşirea cotei de atenţie, se înregistrează: pe râul Timiş, la staţia hidrometrică Grăniceri; pe râul Bârzava, la staţia hidrometrică Partoş. Pentru consolidarea digului de pe malul stâng al râului Bega din aval de pod (localitatea Răchita), colegii noştri de la Apele Române Banat – Formaţia Făget au pus la dispoziţia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Dumbrava 3.000 de saci cu nisip. În satul Bodo (comuna Balinţ), echipele noastre alături de forţele ISU acţionează şi la această oră pentru stabilizarea situaţiei”, precizează instituţia.

ANAR subliniază faptul că zona Făget – Balinţ este inclusă în zonele cu risc hidrologic cu probabilitate de 10%, conform platformei www.inundatii.ro – Inundatii.ro, dezvoltată în cadrul proiectului Ro-Floods de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi „Apele Române”, cu sprijinul World Bank România.

„Aceasta înseamnă faptul că zonele respective sunt predispuse la producerea unor pagube mari în condiţiile unor inundaţii de amploare mică”, notează sursa citată.

Hidrologii au emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri râuri din judeţele Satu Mare, Caraş-Severin şi Timiş.

Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 28 februarie, ora 12:00 – 1 martie, ora 8:00, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se pot depăşi Cotele de apărare pe anumite sectoare de râuri din judeţele Satu Mare, Caraş-Severin şi Timiş.

De asemenea, până miercuri, la ora 12:00, vor fi sub incidenţa unui Cod Galben de inundaţii următoarele bazine hidrografice: Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Niraj – afluent al Mureşului, Târnava Mică, Pogăniş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi Moraviţa.

INHGA precizează că, în urma propagării viiturilor formate anterior în amonte, se pot produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

În prezent, se situează peste Cotele de inundaţie râurile la staţiile hidrometrice: Crasna – Domăneşti (judeţul Satu Mare), Crasna – Berveni (judeţul Satu Mare), Pogăniş – Valea Pai (judeţul Caraş-Severin), Bârzava – Gătaia (judeţul Timiş), Bârzava – Partoş (judeţul Timiş), Moraviţa – Moraviţa (judeţul Timiş), Bega – Balinţ (judeţul Timiş), Bega – Chizătău (judeţul Timiş) şi Chizdia – Ghizela (judeţul Timiş).

 

––––––––

După ce apele râului Bega au inundat mai multe gospodării în Răchita, spre seară au ajuns și în localitatea învecinată Bodo, aflată în zona în care era așteptat și vârful viiturii potrivit hidrologilor. Din fericire nu a fost nevoie de evacuări.

De altfel în comuna Balinț s-au luat măsuri pentru că acolo era anunțat vârful viiturii.

Angajații de la Direcția Apelor Române Banat au intervenit de urgență pentru a diminua debitul râului Bega. Pompierii au adus peste 2.000 de saci de nisip și au construit diguri de protecție.

Autoritățile au intervenit pentru salvarea oamenilor și bunurilor din calea apelor. În zona a mers și mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Pompierii au fost nevoiți să intervină cu motopompe de mare capacitate și în localitățile Mănăștiur, Făget, Lugoj, dar și la Belint, unde o stână a fost prinsă între apele revărsate.

Autoritățile din zonă rămân în alertă și în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya

Italia este înghițită lent de apele mării