Viitorul radioului public: informare, educare, divertisment. Reuniunea radiourilor și televiziunilor publice din Europa

BBC, ZDF, Radio România - bugete diferite, public diferit - au însă în comun faptul că toate sunt instituții de presă publice cu acelaşi obiectiv: să fie un reper al încrederii. Rolul și viitorul lor s-a discutat la Sinaia, la cea mai importantă reuniune anuală de acest fel - care pentru prima oară se ține într-o țară din sud-estul Europei: Reuniunea internațională a radiourilor și televiziunilor publice din Europa.

12 Septembrie 2017, 09:08 (actualizat 12 Septembrie 2017, 20:51) |
Viitorul radioului public
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Radioteleviziunile publice se redefinesc, dar principalul obiectiv nu s-a schimbat: menținera încrederii publicului.

PASCAL ALBRECHTSKIRCHINGER, director pentru afaceri europene, ZDF: "Trebuie să fii de necontestat, deci, demn de încredere".

Toți reprezentanții reuniți la Sinaia sunt de acord că marea schimbare este cea a platformelor - televiziunea nu mai e doar televizorul, iar programele radio nu se mai ascultă doar la radio!

MATHIEU GALLET, președinte-director general Radio France: "Trebuie să folosim platfomele clasice, dar trebuie să producem conţinut şi pentru noile audienţe".

Pentru prima oară în România a venit directorul radioteleviziunii japoneze, un colos cu o finanțare anuală de peste 6 miliarde de dolari. În Japonia, imaginea HD este deja depășită.

RYOICHI UEDA, directorul NHK: "La noi, la NHK, 95% dintre spectatori plătesc taxă".

Toţi participanţii sunt de acord că instituțiile de presă publice trebuie, indiferent de metodele de finanțare, să funcționeze în continuare pe trei linii mari: informare, educare, divertisment.

 

La Sinaia a început, marți dimineață, reuniunea internațională a radiourilor și televiziunilor publice din Europa. Este un eveniment care aduce în prim plan noile provocări ale unui peisaj media care evoluează rapid. Șefii instituțiilor publice de radio și televiziune din mai multe țări ale lumii discută și despre tendințele în dezvoltarea mass-media, valorile care ar trebui adoptate de serviciile publice și noile modalități prin care radiodifuzorii pot interacționa cu ascultătorii.

La evenimentul de la Sinaia participă directori și reprezentanți de instituții media nu doar din Europa, ci și din America, Asia, Africa.

Este prima reuniune a radio difuzorilor publici în 26 de ani, care are loc într-o ţară din sud-estul Europei. Această reuniune are şi semnificaţie simbolică pentru libertatea presei pentru că spaţiul est-european a fost mult timp un spaţiu al noncomunicării unde presa era considerată un simplu accesoriu al propagandei de stat, a declarat președintele SRR, Georgică Severin.

Cred cu tărie că în această lume, în care am devenit tot mai globali şi conectaţi, valorile şi scopul presei publice sunt tot mai relevante şi moderne. Cred că în această lume, în care înţelegerea provocărilor este tot mai complexă, presa publică trebuie să se adreseze fiecărui cetăţean şi să-şi respecte publicul. Este din ce în ce mai crucial şi este responsabilitatea noastră să prezentăm publicului lucruri valoroase, a declarat președintele EBU, Jean Paul Philippot.

Atât instituţiile publice şi presa publică au responsabilitatea să-şi informeze cetăţenii într-un mod corect şi obiectiv. Puterea poveştilor este uimitoare şi periculoasă în acelaşi timp. Poveştile pot schimba lumea şi vedem asta în fiecare zi. Este important ca presa să conştientizeze rolul crucial pe care îl are, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

VIDEO
Reuniunea radiourilor si TV publice. Mihai Melinescu, pentru "1 Matinal"
La reuniune participă și Televiziunea Română și Radiodifuziunea Română. În deschiderea lucrărilor va vorbi directorul general al RRA, Georgică Severin, apoi ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu - invitat de onoare și directorul EBU, Paul Philippot. Participanții la reuniunea de la Sinaia vor încerca să găsească noile căi de adresare și ceea ce înseamnă interesul publicului în noul mileniu în care ne aflăm, a transmis anterior corespondentul TVR Mihai Melinescu pentru "1 Matinal"

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI