„Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați” | 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor

La 18 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor, cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”. Astăzi, muzeele, artiștii, comunitățile sunt invitate să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici pentru noi valori, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale pentru provocările sociale, economice și de mediu în contextul actual.

18 Mai 2021, 08:24 (actualizat 18 Mai 2021, 08:27) | Magda Manea |
Ziua Internațională a Muzeelor 2021

Anul 2020 a fost ca niciun altul. Criza COVID-19 a marcat întreaga lume, afectând viața sub toate aspectele ei, de la interacțiunile cu cei dragi, până la modul în care ne-am desfășurat activitatea. Unele probleme deja presante au fost exacerbate, punând sub semnul întrebării chiar structura societăților noastre. Acum, apelul la egalitate este mai puternic ca niciodată.

Muzeele nu fac excepție de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate: sondajele efectuate de ICOM și alte organizații internaționale prezintă o situație gravă a muzeelor și a profesioniștilor din domeniu, cu grave repercusiuni economice, sociale și psihologice pe termen scurt și lung deopotrivă.

Dar această criză a servit și ca un catalizator pentru inovații care erau deja în curs, cu accent sporit pe digitalizare și crearea de noi forme de experiență și diseminare culturală.

Este un moment esențial pentru o schimbare. Este momentul ca muzeele să-și regândească relația cu comunitățile, să experimenteze modele noi de fructificare culturală și să-și reafirme valoarea esențială ​​în construirea unui viitor drept și durabil. Muzeele trebuie să pledeze pentru potențialul creativ al culturii ca motor pentru recuperare și inovație în era post-COVID.

Foarte puține locuri din lumea sunt mai educative decât muzeele. La urma urmei, unde altundeva putem spera să vedem atâtea fragmente de istorie din diferite perioade, care spun atâtea povești despre strămoșii noștri? De la sulițe preistorice la mumii egiptene, de la sculpturi antice grecești la armuri medievale și de la primul radio până la primele avioane folosite în Primul Război Mondial. Muzeele au totul.

Educația este importantă, așa că zile precum Ziua Internațională Muzeelor ​​ar trebui să fie ceva pentru care să ne entuziasmeze pe toți!

Ziua Internațională a Muzeelor

Consiliul Internațional al Muzeelor ​​(ICOM) a creat Ziua Internațională a Muzeelor ​​în 1977. Organizația alege o temă diferită în fiecare an. Unele dintre teme au fost globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI