Viitor incert pentru Gibraltar, după Brexit. Teritoriul este disputat de Marea Britanie și Spania

3 aprilie 2017, 08:34

Rezultatul referendumului britanic a provocat o dezamăgire uriașă în rândul locuitorilor din Gibraltar, teritoriu britanic de peste mări. Brexitul va însemna ieșirea acestuia din Uniunea Europeană și pierderea accesului direct la piața comună.

Bryan Zammit, patron de restaurant din Gibraltar: „Dacă muncitorii nu pot să ajungă la muncă, atunci afacerile nu vor funcţiona. Şi dacă se va întâmpla asta, va fi un efect domino.”

Izolarea Gibraltarului îi va afecta deopotrivă și pe angajatori, dar și pe numeroșii muncitori spanioli care trăiesc în regiune.

Luis Ortiz, sindicatul Muncitorilor spanioli din Gibraltar: „Douăzeci şi cinci la sută din economia regiunii La Linea vine de aici şi aceasta este marea îngrijorare. Oamenii sunt preocupaţi şi există multe incertitudini. Nu ştiu ce va urma.”

96 la sută din voturile exprimate la referendum în Gibraltar au fost pentru rămânerea în Uniune. Această limbă de pământ din sudul Spaniei va fi o piesă importantă pe masa negocierilor dintre Spania și Marea Britanie, la fel ca și comunitățile de rezidenți străini din ambele țări, care nu știu în situație legală se vor afla dupa Brexit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite