„Vii aici, eşti aruncat într-o piscină cu rechini”. În ce condiții s-ar întoarce totuși unii medici să profeseze acasă

14 septembrie 2017, 22:34

Cristina Coldea, medic pediatru, a plecat acum câţiva ani cu o bursă în Belgia. După 12 luni s-a reîntors în România, unde nu a rămas prea mult.

Îşi dorea să vadă cum se lucrează şi în alte ţări, aşa că a ajuns într-un spital din Franţa, o ţară în care pacienţii au acces continuu la medicamente şi la materiale sanitare, unde medicii pleacă relaxaţi din spital după o gardă. Lucru care nu se întâmplă niciodată în România. În plus, salariile sunt mult mai mari în Occident.

Ca specialist începi în Franţa cu 3.700 – 4.000 de euro la care se adaugă garda 150 de euro, explică Cristina Coldea, medic pediatru la spitalul Marie Curie.

Cu toate astea, s-a reîntors în România. Îi era dor de familie şi de spital. Îi era să se simtă „acasă”.

În ultimii ani, peste 43.000 de medici formaţi în şcolile de la noi au cerut să profeseze cât de mai departe de casă.  Numărul lor a scăzut însă semnificativ anul trecut, când guvernul a decis să majoreze plata gărzilor.

„3,5 miliarde de lei. Atât a investit doar statul român în educaţia acestor persoane care în marea lor majoritate au plecat din ţară”, subliniază fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Emanuela Schweninger, jurnalist TVR: „84% dintre doctorii români care au plecat să lucreze în spitale din Franţa, Germania sau Marea Britanie au luat această decizie pentru a se dezvolta din punct de vedere profesional. Un sfert dintre ei s-ar întoarce însă în România, dar doar dacă ar primi salarii cuprinse între 6.000 şi 15.000 de lei„.

Horaţiu Ioani s-a reîntors în România după ce a lucrat 7 ani într-un spital din Marea Britanie. Acum profesează la spitalul Colentina, unde s-a lovit de birocraţie şi lipsuri.  A preferat chiar să dea examenul de specialitate în România decât să stea pe la ușile Ministerului Sănătății pentru echivalarea stagiilor.

„Vii aici, eşti aruncat cumva într-o piscină cu rechini şi ţi se spune: acum rapid învaţă să înoţi! (…) Totul merge pe relaţii personale”, spune medicul neurochirurg Horațiu Ioani.

De acum, doctorii care vor să se întoarcă în România pot găsi un loc de muncă cu ajutorul unei platforme care a fost lansată joi. Medicii spun ce pretenții financiare au, iar o firmă le găsește serviciu. Doctorii nu plătesc niciun ban.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă