Vietnam: Mai multe arestări la o manifestație antichineză

Vietnam: Mai multe arestări la o manifestație antichineză
Vietnam: Mai multe arestări la o manifestație antichineză
19 ianuarie 2017, 11:23

În jur de o sută de persoane s-au adunat purtând banderole contra „inamicului istoric” și cântând contra „invadatorilor” la această manifestație neautorizată vizând marcarea invaziei de către Beijing a Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud în urmă cu 43 de ani.

Polițiștii, care au intervenit foarte repede, au rupt banderolele manifestanților, au arestat mai multe persoane și au ordonat jurnaliștilor să plece și să-și închidă camerele de filmat.

Chiar dacă relațiile dintre cei doi vecini comuniști sunt foarte tensionate, Vietnamul interzice astfel de manifestații contra puternicei Chine. Sentimentul antichinez s-a dezvoltat mult în ultimii ani în Vietnam. În 2014, Beijingul a instalat o platformă petrolieră în apele revendicate de Hanoi, provocând revolte antichineze care au determinat China să evacueze peste 3.000 de cetățeni ai săi. Mulțimi furioase au incendiat atunci mai multe uzine.

Printre punctele de dispută între cele două țări se numără Paracel, dar și alte insule din Marea Chinei de Sud.

În 1974, când Statele Unite s-au retras din Vietnam, China a preluat controlul acestor insule ocupate de Vietnamul de Sud, care ar avea un subsol bogat în hidrocarburi și sunt în centrul unor rute maritime internaționale.

În 1979, un scurt război sângeros a avut loc între cei doi vecini comuniști, declanșat de China ca replică la răsturnarea regimului khmerilor roșii în Cambodgia, un aliat al Beijingului, de către armata vietnameză.

 

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite