Vieți salvate după moarte. Patru donatori de organe și țesuturi într-o singură zi

1 aprilie 2022, 20:16

La Iaşi, medicii au făcut a doua prelevare de organe în mai puţin de o săptămână. O familie a înţeles că persoana dragă va trăi prin cei pe care-i salvează după moarte.

Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași: La prelevarea actuală se vor lua inclusiv plămânii, urmând ca transplantul pulmonar să se facă în țară. Se vor preleva și ficatul, rinichii, corneea, os, tendon.

Plămânii vor fi transplantaţi la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti și vor schimba viaţa unei persoane dependente de butelia de oxigen.

Un bărbat din Brașov salvat în trecut de rinichii de la un donator a intrat în moarte cerebrală şi va fi salvarea altui bolnav cu probleme grave la ficat.

Dr. Radu Zamfir, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant: A fost o prelevare de la un pacient care a fost transplantat în urmă cu 9 ani, o prelevare hepatică a fost. Era în a cincea decadă a vieţii. A fost un accident vascular cerebral.

La Spitalul de Urgenţă din Buzău, familia unei paciente de 62 de ani a dăruit speranţa altor trei semeni necunoscuţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal. Iar doi bolnavi care aşteptau un transplant de cornee vor putea vedea mai bine. Şi mai mulți pacienți vor putea face transplant osos.

Victor Ioniță, şef ATI Buzău: Echipa de terapie intensivă a făcut tot ce se poate pentru a salva acest pacient. A fost declarată în moarte cerebrală. S-a luat legătura cu familia. Au înţeles că pot salva alte vieţi şi pot fi alături de alţi oameni în suferinţa lor.

Dr. Adrian Zoican, șef UPU Buzău: Se fructifică prin salvarea altor vieţi, pacientul cu transplant de ficat, pacientul cu rinichii, corneea merge la doi pacienţi, fragmentele de os la alţi doi, trei pacienţi. Sufletul acestei paciente care a donat se va multiplica în toţi aceşti pacienţi primitori.

Şi în Baia Mare, familia unui pacient răpus de un traumatism cranian sever a acceptat donarea de organe şi ţesuturi. Patru vieţi vor fi astfel schimbate.

De la începutul anului, medicii au avut 24 de donatori. Jumătate din câţi au fost în tot anul trecut, dar puţini faţă de nevoi. Peste 3700 de oameni sunt pe lista de aşteptare numai pentru transplantul de organe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite