Vieți liniștite, întrerupte atât de brusc. Maria: "Suntem fericite să fim aici, în România. Este soare și nu este război". Lena: "După primele zile, casele noastre au fost distruse"

În Vama Siret continuă să între mii de refugiaţi din Ucraina, în fiecare zi. Mulți dintre ei aduc povești de viață frumoase, întrerupte însă, atât de brusc, de război. Maria și Lena sunt două tinere care au fugit din Harkov. Vama Siret va rămâne pentru ele primul loc liniștit unde au ajuns după săptămâni pline de teamă.

14 Martie 2022, 16:28 (actualizat 14 Martie 2022, 19:22) Știrile TVR |

Maria este o studentă care ar fi putut alege orice universitate din lume. Dar și-a dorit să rămână în Ucraina.

Când a început războiul, a fost nevoită să-și părăsească orașul în care s-a născut, Harkov. Îi e greu să-și amintească prin ce a trecut și ce a văzut înainte de plecare.

Maria a stat la vama Siret câteva ore, apoi a plecat spre Polonia. Vrea să ajungă în Canada. Dar spune că nu va uita niciodată felul în care ea și mama ei au fost primite în România.

Maria Buniaieva, refugiată din Ucraina: Am văzut foarte mult sânge. Vorbesc destul de bine engleză, dar acum nu mai am cuvinte să vă descriu. A fost teribil. Suntem fericite să fim aici, în România. Este soare și nu este război.

Lena preda spaniolă în Harkov. Avea o viață liniștită. Până în dimineața zilei de 24 februarie, când a auzit primele bombe.

Lena Kurbatova, refugiată din Ucraina: După primele zile de război, casele noastre au fost distruse. Au murit mulți oameni. Am mulți prieteni în Harkov. Unde stăteam eu, aproape toate locuințele au fost afectate.

Lena și-a donat aproape toate economiile soldaților din Ucraina.

Lena Kurbatova, refugiată din Ucraina: Când au început bombardamentele, soldații au încercat să ne salveze. S-au întors cu spatele spre bombe și au încercat să ne împingă pe toți în adăposturile de la metrou. Și-au riscat viața că să ne salveze. Când am văzut cu ochii mei, am fost foarte marcată și am înțeles că banii nu valorează nimic în comparație cu viața. Oamenii își riscă viața tot timpul.

Pentru miile de refugiați care trec zilnic prin Vama Siret, acesta va rămâne primul loc însorit şi liniştit unde au ajuns după săptămâni pline de groază. Voluntarii îi ajută cu orice au nevoie. De la Centrul de protecție civilă pleacă mereu ajutoare către Ucraina.

Raed Arafat, şef, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă: Acesta funcționează, deja au fost transportate materiale din Italia, Slovenia, din Bulgaria, iar toate se transferă spre Ucraina.

Mădălina Turza, secretar de stat: La nivelul grupului de coordonare al cancelariei 119 și 112 au fost operaționalizate în limba ucraineană și s-au luat măsuri pentru combaterea traficului de persoane, în punctele de trecere a frontierei.

În România sunt acum 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care aproape 30.000 sunt copii.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI