VIDEO De patru ori mai multe locuri de muncă decât în 2020. Se fac angajări pe bandă rulantă în HORECA

4 mai 2022, 17:56

Sunt de aproape patru ori mai multe locuri de muncă neocupate faţă de anul 2020. Și în transporturi, piața a explodat practic după eliminarea restricțiilor.

Alexandru a locuit în Marea Britanie, dar în primul an de pandemie a rămas fără serviciu. S-a întors în țară și, după ce a lucrat într-un depozit, de câteva luni e șofer la o agenție de turism.
„Am văzut anunțul pe Internet, că se caută șoferi, eram proaspăt venit în țară, îmi căutăm și un loc de muncă în domeniul șoferiei. Este obositor, dar sunt o persoană destul de sociabilă, trebuie să fii sociabil în acest domeniu. Mai spun o glumă, mai glumim de principiu”, spune Alexandru Matache.
Se fac angajări pe bandă rulantă în turism. Acum doi ani erau puțin peste 800 de posturi disponibile, acum în toată țară e nevoie de peste 5.000 de ghizi și organizatori de vacanțe.

 

„Vorbim de angajări pe care și noi că agenție le-am făcut în birou, partea de agent de rezervări, agent de turism.  Pe partea de însoțitori de grup, ghizi acolo avem o cerere ridicată, avem nevoie de astfel de ghizi și personal țin legătură în ultimele zile am avut multe întâlniri cu ghizi pentru că sunt multe curse pe care le avem anul acesta”, a declarat Cosmin Vasile, ghid turistic și reprezentantul unei agenții de turism.

Se fac angajări și în hoteluri și restaurante.

Bogdan Badea, managerul unei agenții de recrutare, a declarat că „sunt două domenii care clar și-au revenit în ultimele două luni, mă refer aici la Horeca și mă refer și la tot ceea ce înseamnă evenimente.  Pe HORECA vedem o explozie a joburilor. Daca e să comparăm cu 2020-2021 cifrele sunt de două sau de trei ori mai mari. În HORECA au nevoie de tot ceea ce înseamnă forță de muncă, de la ospătari, la bucătari, pe zona de hoteluri la zona de cameriste, la zona de curățenie în camere”.
De la eliminarea restricțiilor au apărut 11.000 de noi locuri de muncă în hoteluri și restaurante, în condițiile în care în 2020 erau doar 3.000 de posturi noi. Pe de altă parte, sunt peste două mii de joburi disponibile în domeniul artelor și al spectacolului, în condițiile în care în urmă cu doi ani erau doar 468.
Opt din 10 firme din domeniul HORECA au raportat scăderi ale vânzărilor în pandemie, iar la nivelul întregului sector vânzările au scăzut cu aproape 40% din cauza restricțiilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite