VIDEO Președintele SUA, Joe Biden, către angajații unei uzine de rachete Javelin: Voi faceți posibil ca ucrainenii să se apere. Voi faceți posibil ca ei să aibă o șansă. Schimbați viețile oamenilor

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a susținut marți seară o conferință de presă mai puțin convențională, la o uzină de rachete anti-tanc Javelin din Statele Unite. Liderul de la Casa Albă le-a mulțumit angajaților și le-a explicat că munca lor ajută poporul ucrainean să se apere în războiul declanșat de Putin. "Aceste rachete Javelin pe care le-am văzut - sunt câte 10 pentru fiecare tanc care se află acum pe teritoriul Ucrainei. Voi schimbați viețile oamenilor", a declarat Biden. Conferința având drept temă asistența de securitate oferită de SUA a venit pe fondul suplimentării fondurilor alocate Kievului, suplimentare cerută săptămâna trecută de Joe Biden Congresului american.

03 Mai 2022, 22:08 (actualizat 04 Mai 2022, 00:17) Știrile TVR |

Conferința s-a desfășurat la uzina Lockheed Martin din Troy, Alabama, unde se fabrică rachete anti-tanc Javelin.

Dincolo de semnalul de asigurare pentru continuarea sprijinului ferm acordat Ucrainei, președintele Joe Biden a ținut să le mulțumească angajaților prezenți pentru munca lor. "Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc", a repetat Joe Biden.

În discursul ținut pe un ton jovial, neprotocolar, președintele SUA a menționat inclusiv că sunt ucraineni care și-au botezat copiii "Javelin" și "Javelina". "Și nu e o glumă", a ținut să precizeze Biden.

"Am vrut să vin în Alabama pentru a mă asigura că poporul american știe (...) ce fac angajații de aici și că sprijiniți Ucraina să lupte pentru libertate. Ca să ajung la subiect, am venit aici să vă spun: Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! Pentru asta sunt aici", a declarat Biden.

Președintele a rememorat de câte zeci de ori a fost în teatre de operațiuni unde s-au tras rachete Javelin, în Irak și Afganistan.

"Am fost și în Ucraina mult înainte de război și la graniță de când a fost declanșat războiul. Și e uimitor ce ați făcut. Vedem în fiecare zi la știri atrocitățile și crimele de război care sunt comise de forțele rusești în Ucraina ordonate de Vladimir Putin și este într-adevăr sfâșietor. Vedem curajul incredibil al luptătorilor ucraineni care își apără țara cu tot ce au. Și nu e vorba doar despre luptători. Nu e vorba doar despre armată. Sunt și oamenii din stradă. Oamenii stau în spatele lor. Au plecat în jur de 5 milioane, dar mulți au rămas, inclusiv femei, la fel și bărbați. Stau și luptă pentru țara lor. Și știm că SUA conduc aliații și partenerii din întreaga lume pentru a se asigura că ucrainenii care luptă pentru viitorul națiunii lor au armele, capacitatea, muniția și echipamentele pentru a se putea apăra în fața războiului brutal al lui Putin", a declarat Joe Biden.

"Se comit multe crime de război, dar ceea ce nu vede mereu este munca din spate, care face posibilă această apărare. Și aici sunteți voi. (...) Voi faceți posibil acest lucru. Voi faceți posibil ca ei să aibă o șansă", a adăugat Biden.

"Aceste rachete Javelin pe care le-am văzut  - sunt câte 10 pentru fiecare tanc care se află acum pe teritoriul Ucrainei. Voi schimbați viețile oamenilor", a ținut să sublinieze Biden, în aplauzele audienței.

El a explicat că rachetele sunt ușor de manipulat, sunt extrem de eficiente în fața unor ținte blindate diverse, pot lovi de la o distanță de 400 de metri și îi permit celui care le lansează să se adăpostească înainte ca proiectilele să lovească ținta.

Liderul de la Casa Albă a reamintit că, în Al Doilea Război Mondial, SUA era recunoscute drept "arsenalul democrației".

Biden a cerut Congresului să aprobe rapid ajutorul militar, economic și umanitar în valoare de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina pe care l-a solicitat săptămâna trecută.

Alte puncte din declarația președintelui SUA, Joe Biden, în format LIVE TEXT:

 • ne asigurăm că ucrainenii au capacitatea și muniția necesară pentru a se apăra în fața acestui război brutal al lui Putin
 • dar ce nu vedem în fiecare zi sunteți voi - voi faceți posibil ca să aibă o șansă
 • sunt ucraineni care își numesc copiii Javelin sau Javelina
 • noi suntem la un punct de inflexiune al istoriei
 • lucrurile se schimbă atât de repede și trebuie să fim în control
 • este o bătălie continuă între autocrație și democrație
 • ei spun că democrațiile nu pot fi susținute în sec. XXI
 • voi faceți posibil ca ucrainenii să se apere
 • o mare parte din motivul pentru care au reușit să lupte este că SUA, aliații și partenerii le-au păzit spatele
 • de când Rusia a atacat Ucraina, acum mai bine de 2 luni, am trimis peste 3 miliarde de dolari ca asistență de securitate în Ucraina
 • banii sunt o investiție directă în apărarea libertății și a democrației
 • dacă nu, istoria ne arată că aceste lucruri se vor tot întâmpla
 • am stabilit o suplimentare de buget
 • ajutorul umanitar și economic ajută poporul ucrainean
 • această luptă nu va fi ieftină, dar renunțarea în fața agresiunii va fi mai scumpă
 • fiind în arsenalul democrației înseamnă și slujbe bine plătite pentru muncitorii americani
 • 265 de oameni de la această fabrică sunt angajați direct
 • Forțele armate SUA continuă să fie cea mai puternică armată din istoria lumii
 • pentru a păstra asta trebuie să le furnizăm arme produse la capacitate maximă
 • sunt hotărât să păstrăm această bază tehnologică puternică în competiția internațională
 • investeam 2% din produsul intern brut în inovație și tehnologie; acum suntem locul 13 în lume la aceste capitole
 • avem cei mai buni muncitori, cei mai competenți angajați
 • am vrut pentru un motiv simplu să vin astăzi aici - să vă spun din toată inima "Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc"
 • Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și trupele noastre.

Uniunea Europeană a anunțat prin Josep Borrell că va institui noi sancțiuni la adresa Moscovei, având drept țintă industria petrolieră, mai multe bănci rusești, dar și persoane responsabile de dezinformare.

La sfârșitul săptămânii trecute, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a fost la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI