VIDEO. Pixul și artiștii desenatori. 10 iunie, Ziua pixului

10 iunie 2017, 11:10

Laszlo Biro a observat că cerneala folosită la imprimarea ziarelor se usca mai repede decât cea a unui stilou și era mai rezistentă la contactul cu apa comparativ cu cerneala stilourilor. Dezavantajul era că cerneala de tipar era mult prea groasă şi nu se putea scurge de-a lungul peniţei dacă ar fi fost introdusă în rezervorul unui stilou.

După îndelungi cercetări, jurnalistul a proiectat un fel de peniţă tubulară cu o mică bilă în vârf, care, prin presare se rotea în jurul vârfului întinzând pe hârtie cerneala. Principiul mecanic al acestei invenţii datează din anul 1888, când a fost patentat de John J. Loud care proiectase un instrument pentru lipit cleiul pe spatele timbrelor poştale. Patentul nu a fost exploatat din punct de vedere comercial, iar câţiva ani mai târziu Laszlo Biro a inventat acelaşi instrument fără să cunoască cercetările anterioare.

Laszlo Biro şi-a aplicat patentul în Argentina, pe 10 iunie 1943, data de naștere a pixului modern. Fraţii Laszlo şi Georg Biro au emigrat în Argentina în anul 1940, în urma valului de antisemitism care cuprinsese Ungaria.

Patentul pixului a fost cumpărat de British Royal Air Force, care avea nevoie de un instrument de scris pentru piloţii săi. Se căuta un instrument de scris a cărui cerneală să nu explodeze în carlinga avionului în cazul în care pilotul zbura la altitudini ridicate.

Pixurile s-au bucurat de un mare succes iar în timpul celui de al Doilea Război Mondial, au devenit cele mai utilizate instrumente de scris în armată.

Cu timpul, procesul de fabricare a fost simplificat, iar prețul noilor instrumente de scris a scăzut. În 1945, francezul Marcel Bich, stabilit în Statele Unite, a început să fabrice pixuri ieftine și accesibile tuturor. În 1949 ele au fost introduse, cu mare succes, pe piața din Europa. Este vorba despre popularele “BIC”-uri.

Artiști ai pixului

Desenul în pix este o artă considerată nonconformistă și versatilă. Pixul este mereu la îndemână, într-un buzunar, atunci când lovește inspirația.

 

(w460) Juan Franc

Juan Francisco Casas – artist, poet și fotograf spaniol, popular pentru nudurile artistice. Face fotografii, apoi le reproduce cu ajutorul pixului.


(w380) Jack Dillh

Jack Dillhunt – artist american, care și-a început cariera desenând în pat. De atunci a experimentat multe medii, a scris și un roman.


(w460) Ler Huang

Ler Huang – artist taiwanez ale cărui lucrări sunt colorate, distractive, geometrice, cel mai adesea cu modele feminine.

 

(w460) Helena Hau

Helena Hauss – franțuzoaica ale cărei opere sunt pline de detalii și în care predomină culorile albastru și roșu, lângă care adaugă negru și galben.

 

(w460) Chris R. W

Chris R. Wright – actor și ilustrator care are o mare varietate de lucrări, de la caricaturi până la portrete de animale.

 

(w460) Mark Powel

Mark Powell – originar din Yorkshire, specializat în decorarea plicurilor și documentelor, pe care desenează cu pixul păsări sau chipuri de persoane vârstnice, care se pare că se potrivesc foarte bine pe plicuri.

 

(w380) Sarah Este

Sarah Esteje – ilustrator și fotograf francez, atinge o gamă largă de subiecte. Folosește în general albastru, iar pasiunea pentru fotografie se vede în realismul și frumusețea lucrărilor în pix.

 

(w460) Carine Bra

Carine Brancowitz – Subiectul ei preferat sunt oamenii, deși printre lucrările ei apar și câteva pisici.  Desenele ei sunt pline de viață și culoare.

 

(w380) Johannes S

Johannes Siemensmeyer – artist german căruia îi place să lucreze cu pixul, să folosească culori puține și să facă portrete. Abordarea sa unghiulară este unică.

 

(w460) Scott Mack

Scott Mackie – artist scoțian care lucrează cu pixuri pe documente vechi, cu o varietate de subiecte.

 

(w460) Rachel O'B

Rachel O’Brien – Ilustrații detaliate, de obicei cu o singură culoare, cu subiecte simple, dar cu o mare atenție pentru umbre și detalii.

 

(w460) James Myln

James Mylne – artist londonez, specializat în arta fotorealistă prin folosirea pixului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite