VIDEO Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarație controversată: S-a ajuns în situația în care față de tulpina Omicron protecția vaccinului împotriva îmbolnăvirii s-a apropiat de zero

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila
27 aprilie 2022, 16:09

Revista Nature scrie, însă, că protecția împotriva Omicron scade, într-adevăr, la persoanele vaccinate cu două doze, până la 10-20 la sută, dar în patru-șase luni de la administrare, iar dacă este administrată o a treia doză, protecția împotriva Omicron crește până la 60-70 la sută. Totodată, vaccinul anti-COVID Pfizer sau Moderna conferă o protecție de peste 68 la sută pentru formele severe ale bolii.

„Când s-au încheiat aceste acorduri, am avut următoarea situație, studiile clinice care stăteau la baza acestor vaccinuri arătau o protecție care a variat între 85 și 94 la sută, în funcție de tipul de vaccin.

Odată cu trecerea timpului și datorită variabilității tot mai mari a virusului, gradul de protecție a scăzut și s-a ajuns în situația în care practic față de tulpina Omicron protecția împotriva îmbolnăvirii s-a apropiat de zero. Deci, o protecție …”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat din nou dacă la Omicron protecția vaccinului s-a apropiat de zero, ministrul Sănătății a revenit și a răspuns: „Da, deci o protecție de 10-20 la sută … lucrăm la un studiu în acest sens, sigur că vaccinul … pentru persoanele vulnerabile infecțiile erau mai puțin grave la persoanele vaccinate, mortalitatea era mai mică, dar scopul vaccinării inițial pentru care s-a acordat … scopul acestei campanii de vaccinare era să oprească pandemia.

Deci, oprirea transmiterii înseamnă oprirea pandemiei. Ori, lucrul ăsta inițial, care a fost până la urmă la baza acordurilor inițiale, n-a mai avut loc”.

 

Ce nu a spus ministrul Alexandru Rafila este că protecția oferită de vaccin împotriva variantei Omicron scade la 10-20 la sută la patru șase-luni de la administrarea celei de-a doua doze, iar după administrarea celei de-a treia doze, protecția crește până la 70 la sută. În cazul formelor severe de boală, vaccinul protejează în proporție de 70-80 la sută. Datele sunt citate de revista Nature, care a publicat în 18 martie 2022 un articol pe această temă.

Nature citează un studiu recent publicat pe platforma medicală medRxiv, care este în curs de revizuire, efectuat în Qatar, care a arătat că persoanele care au primit două doze din vaccinul anti-COVID Pfizer BioNTech sau Moderna erau protejați substanțial împotriva bolii cauzate fie de varianta BA.1 sau BA.2 a tulpinii Omicron, însă protecția a scăzut, la patru-șase luni, la 10 la sută, ceea ce înseamnă că vaccinul ar fi prevenit doar 10 la sută dintre cazurile care ar fi apărut dacă toți indivizii erau nevaccinați.

Protecția vaccinului față de subvarianta BA.2 nu a scăzut mai repede decât protecția oferită împotriva subvariantei BA.1 , iar o doză booster a crescut protecția împotriva celor două subvariante ale Omicron la procente cuprinse între 30 și 60 la sută.

Totodată, datele strânse în Marea Britanie privind eficiența vaccinului împotriva variantei Omicron arată similar: eficiența vaccinului scade la 20 la sută pentru ambele subvariante ale Omicron, la 25 de săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze, dar crește la 70 la sută la două-patru săptămâni de la administrarea celei de-a treia doze.

Pentru protecția împotriva formelor severe eficiența s-a menținut la 68 la sută sau peste, la cel puțin șapte luni de la administrare, iar la peste 80 la sută după administrarea celei de-a treia doze.

Datele publicate de Ministerul Sănătății pentru ultima săptămână arată cel mai mic număr de oameni vaccinați anti-COVID din luna aprilie: doar 883 de persoane vaccinate între 18 și 25 aprilie. Pentru comparație, în săptămâna 11-17 aprilie, s-au vaccinat cu prima doză 1.148 de persoane, iar în săptămâna 4-10 aprilie – 1.393 de persoane.

Știri.tvr.ro a cerut un punct de vedere ministrului Alexandru Rafila, pe care îl va publica dacă îl va primi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite