VIDEO La Sibiu, mai mult de trei sferturi din transportul în comun este asigurat de autobuze electrice sau pe gaz natural comprimat

Tot mai multe primării din țară schimbă autobuzele vechi, poluante, cu unele ecologice. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de acest fel este la Sibiu, care are deja mai mult de trei sferturi din transportul în comun asigurat cu autobuze electrice sau pe gaz natural comprimat.

04 Mai 2022, 20:44 Știrile TVR |

Și orașele mai mici țin pasul. La Beclean, în Bistrița-Năsăud, întregul transport în comun se face cu emisii toxice zero, iar Miercurea Ciuc va deveni in întregime prietenos cu mediul de anul viitor.

În urmă cu trei ani, Sibiul a cumpărat peste o sută de autobuze și microbuze prietenoase cu mediul. 160 de milioane de euro au fost investite în acest proiect, bani din fonduri europene și de la bugetul local. Ultima tranșă de autobuze a ajuns în oraș în urmă cu câteva zile.

„Aceste ultime 40 sunt ecologice, alimentate cu gaz natural comprimat . Pe lângă asta, sunt dotate cu un nou sistem de tiketing digital, router de wifi gratuit și prize de încărcare în interiorul autobuzului”, a explicat purtătoarea de cuvânt  a Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.
În urmă cu trei ani, Sibiul a cumpărat peste o sută de autobuze și microbuze prietenoase cu mediul. 160 de milioane de euro au fost investite în acest proiect, bani din fonduri europene și de la bugetul local. Ultima tranșă de autobuze a ajuns în oraș în urmă cu câteva zile.

Dupa o alimentare completa, un autobuz poate sa parcurga 350 de km.

In cazul gazului natural comprimat, testele au arătat că emisiile de oxizi de azot sunt cu 20% mai reduse decât la combustibilii fosili.

În centrul Sibiului, transportul este 100% electric.  20 de mini autobuze circulă în zona istorică fără a produce emisii de carbon.
77 la sută din transportul public în Sibiu este asigurat cu mijloace puțin sau deloc poluante. Efectul acestor investiții se resimte mai ales în orele de vârf, când traficul este extrem de aglomerat.
La Beclean, în Bistrița-Năsăud, transportul comun este asigurat numai cu autobuze electrice.
Cele opt autobuze cumpărate anul trecut sunt suficiente pentru întregul oraș și pentru cele nouă sate din jur. Prețul unei călătorii dus-întors este 4 lei.
În Miercurea Ciuc, mai circulă acum doar șase autobuze vechi. Cum orașul s-a mărit și transportul în comun s-a aglomerat, autoritățile locale au cumpărat peste 20 de autobuze noi. Vor veni anul viitor și vor funcționa cu gaz natural comprimat. Cele vechi vor fi casate.
Bucureștiul are deocamdată doar 130 de autobuze care funcționează hibrid, dintr-un total de peste 1.500 de autobuze ale spcietatii locale de transport. O licitație este în curs de desfășurare pentru achiziția a 100 de autobuze electrice.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI