VIDEO Jeff Bezos a zburat cu succes în spațiul cosmic la bordul vehiculului New Shepard

20 iulie 2021, 13:18

Vremea a ținut cu miliardarul american Jeff Bezos. La ora 16 fix, ora României, exact așa cum a fost prevăzut naveta New Shepard, a decolat de la baza special construită în Texas. Naveta a accelerat până la 3700 de kilometri pe oră în numai două minute.

Așa numita linie Karman este linia de demarcație dintre atmosfera și spațiul cosmic, care se află la o altitudine de aproximativ 105 kilometri. Asta înseamnă că Jeff Bezos a depășit performanța rivalului britanic Richard Branson, care a ajuns la o altitudine de 85 de kilometri.

Jeff Bezos şi ceilalţi trei membri ai echipajului au aterizat cu bine, la bordul capsulei New Shepard, după o aventură spaţială care i-a purtat până la 100 de kilometri deasupra Pământului. Racheta care a propulsat capsula până la limita spaţiului a revenit de asemenea, în siguranţă, la sol, cu câteva minute înaintea capsulei New Shepard.  Întregul zbor a durat în jur de 10 minute. Racheta cu care a zburat Bezos  este autonomă, astfel că nu are nevoie de piloți. A efectuat deja 15 zboruri de test și e gata să ducă turiști în Spațiu. Data de 20 iulie aleasă pentru această lansare nu e deloc întâmplătoare: este data la care în urmă cu 52 de ani a avut loc prima aselenizare.

–––––––––––––––––––––––––––––––

În capsula rachetei New Shepard a fost împreună cu fratele său Mark, cu Wally Funk (82 de ani) și cu un tânăr olandez ce are un tată foarte bogat. Racheta reutilizabilă s-a lansat din Texas în jurul orei 16.10, iar în mai puțin de 3 minute a atins peste 3.500 km/h. Tot zborul a durat 11 minute și cei din capsulă au trecut de 100 km altitudine.

Racheta cu care a zburat Bezos astăzi este autonomă, astfel că nu are nevoie de piloți. A efectuat deja 15 zboruri de test și e gata să ducă turiști în Spațiu.

La 11 minute de la lansare capsula a revenit cu bine pe sol, în deșertul din Texas.

Data de 20 iulie, aleasă pentru lansarea Blue Origin nu e deloc întâmplătoare: este data la care în urmă cu 52 de ani a avut loc prima aselenizare, cea a lui Apollo11.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite