VIDEO: Iubirea, sărbătorită de Ziua Sfântului Valentin, şi pe Google. Un doodle interactiv cu un pangolin, poveşti vechi şi obiceiuri noi

14 februarie 2017, 08:00

Şi Google sărbătorește Valentine’s Day prin intermediul unui doodle interactiv, sub forma unui joculeţ cu un pangolin, adică cu un furnicar solzos.


Românii sărbătoresc tradiţional iubirea în ziua de 24 februarie, de Dragobete, când este începutul primăverii şi dragostea, ca şi natura, renaşte, dar în ultimii douăzeci de ani a fost adoptată şi sărbătoarea din 14 februarie ca Zi a Îndrăgostiţilor.

Şi alte ţări aveau în tradiţia lor un echivalent al acestei sărbători, dar, pentru că dragostea se simte la fel pe tot globul, 14 februarie a fost adoptată ca  Zi a Îndrăgostiţilor în aproape toate tările din Europa, de pe continentele americane, din Asia şi Australia, iar Sfântul Valentin, alături de Eros, Cupidon sau de alţi protectori locali, a devenit ocrotitorul celor care se iubesc.

 

(w620) Japonia Va

Legendele Sfântului Valentin

Februarie este o perioadă a anului asociată în mod tradiţional cu dragostea şi fertilitatea. Căsătoria sacră dintre Zeus şi Hera ar fi fost în februarie, la fel şi festivalul roman în cinstea zeului fertilităţii Lupercus şi a Iunonei. În secolele III-IV, între 13 şi 18 februarie,  se sărbătoreau la Roma Parentalia şi Feralia, zilele purificării.

13 februarie era ziua dedicată păcii, armoniei, iubirii şi familiei, în 14 februarie era Lupercalia, legată de zeiţa Iunona, Iuno-Lupa, lupoaica ce i-a hrănit pe Romulus şi Remus, iar ziua de 15 februarie se pare că ar fi fost dedicată lui Iuno-Februata/Fructifer, patroana căsătoriei.

În timpul Lupercaliei se adunau bilete cu  numele fetelor în cutiuţe şi băieţii le extrăgeau, iar perechile formate trebuiau să ţină tot anul.

Pentru a creştina sărbătoarea păgână, Biserica a înlocuit numele de fete cu nume ale sfinţilor, iar tinerii care extrăgeau un nume de sfânt trebuiau să-i urmeze pildele de viaţă în tot cursul anului. În secolul XIV, când tinerii îşi creaseră noi simboluri ale afecţiunii, s-a renunţat la acest obicei.

 

(w620) Parentalia

Prima dată oficială a Sfântului Valentin a fost declarată de Papa Gelasius în 496, pentru a-l sanctifica pe un martir ucis în secolul al III-lea la Roma, dar sfântul a fost eliminat din calendar în 1969 de către Papa Paul al VI-lea. Biserica Catolică recunoaşte cel puţin trei sfinţi care poartă numele de Valentin sau Valentinus, toţi trei martirizaţi.

O legendă spune că Valentin ar fi fost un preot care a trăit în secolul III la Roma în timpul lui Claudius al II-lea. Împăratul, care se angajase în prea multe campanii militare sângerorase şi avea nevoie de noi trupe, a interzis căsătoriile când a văzut că bărbaţii care aveau soţii sau familii nu erau buni ca soldaţi. Preotul Valentin a continuat însă în secret oficierea căsătoriilor, dar a fost descoperit şi întemniţat. În închisoare, s-a îndrăgostit chiar de fiica temnicerului şi înainte de a fi decapitat, într-o zi de 14 februarie, i-a scris fetei o scrisoare cu însemnarea pentru Valentina mea. Preotul a fost îngropat pe Via Flaminia din Roma, iar astăzi moaştele sale sunt expuse la Biserica Carmelita din Dublin şi la Biserica Sfântul Praxed.

O altă legendă spune că Valentin ar fi fost un episcop pios din Terni şi a fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiţi, în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea, şi viaţa sa s-a sfârşit în acelaşi mod tragic, în 14 februarie a anului 269.

(w380) Geoffrey C

Sau, un alt mit spune că Valentin era un bun creştin care îi ajuta pe prizonierii cu aceeaşi credinţă ca şi el să evadeze din închisorile romane, unde erau bătuţi şi torturaţi.  Valentin a fost prins, aruncat în închisoare şi condamnat la moarte în data de 14 februarie 269 . Din temniţă el a trimis prietenilor săi creştini două mesaje: Amintiţi-vă de al vostru Valentin şi Vă iubesc!

Poveştile celor trei sfinţi sunt asemănătoare, toţi cei trei au trăit în aceeaşi perioadă şi au murit în acelaşi fel, însă Papa Gelasius nu a specificat care dintre aceştia urma a fi sărbătorit în 14 februarie. Şi chiar dacă nu se cunoaşte adevărul din spatele legendelor, imaginea Sfântului Valentin este a unui erou romantic.

În Evul Mediu, prima asociere între iubirea romantică şi Ziua Îndrăgostiţilor a apărut în poemul Parlement of Foules scris în 1382 de Geoffrey Chaucer în onoarea aniversării logodnei dintre Richard al II-lea şi Anna de Boemia. Prima felicitare de Ziua îndrăgostiţilor, păstrată astăzi la Librăria Britanică din Londra, a fost poezia scrisă în 1415 de Charles Duce de Orleans şi adresată soţiei sale în timp ce se află închis în Turnul Londrei ca prizonier în urma bătăliei de la Agincourt. Câţiva ani mai târziu se pare că şi Regele Henry al V-lea ar fi trimis o felicitare în 14 februarie soţiei sale Caterina de Valois.

Cu timpul, sărbătoarea a plăcut atât de mult celor care iubeau încât, în 1537, regele Henric al VIII-lea a stabilit prin cartă regală ca întreaga Anglie să sărbătorească Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie. Prin secolul XVIII, ziua Sfântului Valentin devenise o sărbătoare obişnuită pentru îndrăgostiţi, se trimiteau felicitări scrise şi mici cadouri care simbolizau sentimentele de dragoste, apoi cărţile poştale gata tipărite au înlocuit scrisorile şi au devenit cea mai uşoară metodă prin care oamenii îşi exprimau sentimentele.

Pe continentul american, moda cărţilor poştale a fost adusă de colonişti prin anul 1700, iar din 1840, Esther A. Howland a devenit primul vânzător al felicitărilor de Valentine´s Day din Statele Unite. În cele din urmă ideea s-a extins şi florile, ciocolata, diamantele au devenit simboluri ale dragostei, iar Ziua Îndrăgostiţilor a devenit şi o mare afacere comercială.

Astăzi, de Sfântul Valentin, se trimit mai mult de un miliard de cărţi poştale şi scrisori de dragoste, iar în Verona, ajung mai mult de 1.000 de scrisori adresate Julietei,  celebrul personaj a lui Shakespeare, care ar fi locuit în acest oraş.

La acestea, se adaugă alte sute şi sute de milioane de mesaje electronice de iubire, căci internetul a creat noi tradiţii pentru exprimarea sentimentelor prin tot felul de mijloace digitale: e-mailuri, e-cards, felicitări personalizate sau cupoane pentru cumpărături.  În luna februarie, explodează vânzările de cadouri şi încasările cluburilor şi restaurantelor, dar şi ale agenţiilor de turism, pentru că Ziua Îndrăgostiţilor a devenit cea mai populară şi cea mai comercială sărbătoare, întrecută doar de Crăciun.

 

Ziua Îndrăgostiţilor în lume

În SUA, Valentine’s Day este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm. Cele mai populare obiceiuri de Valentine’s Day sunt, bineînţeles, felicitările şi apoi cinele la restaurant sau excursiile romantice în afara oraşului. Se fac cele mai diverse cadouri, de la ciocolată, buchete de flori, inimioare şi jucării de pluş până la diamante şi se organizează evenimente de stradă, spectacole, concerte sau concursuri pentru îndrăgostiţi.

În Marea Britanie, Valentine’s Day este mai austeră şi deşi nu se fac neapărat daruri, Ziua Îndrăgostiţilor e un bun prilej de petrecere în cluburi şi pub-uri. În Anglia, în tradiţia populară se crede că în ziua de Sf. Valentin, un personaj numit Jack Valentine, bate la uşile caselor lăsând dulciuri pentru copii şi cadouri pentru părinţi. În Ţara Galilor, se sărbătoreşte, pe 25 ianuarie sau pe 14 februarie, Dydd Santes Dwynwe, Ziua Sfântului Dwynwen, considerat patronul iubirii. Altădată, tinerii îndrăgostiţi făceau cadou linguri de lemn încrustate cu decoraţiuni în formă de inimi, chei sau găuri de chei, care însemnau Tu ai cheia inimii mele! Şi în prezent, britanicii obişnuiesc să ofere astfel de linguri de lemn personalizate în special cu ocazia nunţilor. Numele mirilor apar scrise în două inimioare peste care este sculptat un clopoţel ce vesteste marea zi a nunţii, iar la baza lingurii este o ancordă simbolizează trăinicia uniunii celor doi îndrăgostiţi.

(w380) Primele fe

În Franţa, sărbătoarea este cunoscută ca Saint Valentin, iar în Portugalia, sărbătoarea se numeşte Dia dos Namorados, Ziua prietenului sau a prietenei.

În Spania, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte atent pregătită, se decorează oraşele cu flori de toate culorile şi se oferă multe flori şi cadouri, iar cuplurile îşi sărbătoresc iubirea în cel mai romantic mod. La Barcelona, sărbătoarea se numeşte La Diada de Sant Jordi şi coincide cu comemorarea Sfântului George, ocrotitorul oraşului. Bărbaţii oferă flori doamnelor şi domnişoarelor care, la rândul lor, dau bărbaţilor o carte, ca omagiu adus lui Cervantes, care a murit în această zi a anului 1616.

În Grecia, alături de Eros, zeul iubirii, Sfântul Valentin a devenit protectorul îndrăgostiţilor şi, în ziua 14 februarie, se fac cele mai multe dintre cererile în căsătorie, iar ziua este sărbătorită cu fast.

În Suedia, se sărbătoreşte din 1960 Alla hjärtans dag, Ziua tuturor inimilor, apărută ca influenţă a culturii americane. Chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, în această zi se fac vânzări record la flori şi cosmetice. Şi în Norvegia sau în Danemarca sărbătoarea se numeşte la fel şi în această zi se trimit cadouri, urări şi felicitări cu mesaje de dragoste, iar cuplurile ies la restaurant pentru o cină romantică. În Finlanda, este Ystävänpäivä, Ziua Prietenului, când fiecare îşi aduce aminte nu doar de cel iubit, ci de toate persoanele dragi.

Slovacii sărbătoresc iubirea în data de 12 martie, când este Ziua Sfântului Gregor, iar în 14 februarie, de Sfântul Valentin, se consideră că începe oficial primăvara. Din acest moment, se încep muncile agricole şi se spune că păsările îşi aleg perechea pentru întreg anul. Un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, pentru că plantele şi florile începând să crească din această zi.

În Turcia, sărbătoarea tradiţională este în 17 februarie când este Ziua Inimilor Dragi şi este sărbătorită în special de tinerii din marile oraşe, Istanbul, Ankara sau Izmir.

Şi Rusia a lansat începînd din 2008 o versiune rusească a zilei de Sfântul Valentin denumită Ziua familiei, a dragostei şi a fidelităţii, celebrată la 8 iulie.

Japonia celebrează Ziua Îndrăgostiţilor din 14 februarie începând din 1936. Femeile japoneze, reţinute în abordarea bărbatului iubit într-o manieră deschisă, îşi exprimă de Valentine’s Day mai uşor sentimentele şi mulţi tineri află în în această zi dacă sunt admiraţi sau iubiţi. Se dăruieşte în special ciocolată, Giri-choco este oferită bărbaţilor care sunt colegi, şefi sau pur şi simplu prieteni, iar Honmei-choko este ciocolata iubirii oferită de tinerele femei celui pe care îl iubesc. Unele cupluri obişnuiesc să iasă la o cină în oraş, la fel ca cele din Occident. Sărbătoarea tradiţională japoneză a iubirii este însă Tanabata, Sărbătoarea stelelor, în iulie sau uneori în august, când se celebrează întâlnirea dintre Orihime (Vega) şi Hikoboshi (Altair). Atunci bambuşii sunt decoraţi cu lanterne mari şi felinare de hârtie.

În China, sărbătoarea tradiţională este reprezentată de Festivalul Qixi, din cea de-a şaptea zi a celei de-a şaptea luni a calendarului chinezesc, care comemorează o legendă străveche. O zână s-a căsătorit cu un muritor, dar mama ei a forţat-o să se întoarcă în cer şi îndrăgostiţii au fost separaţi printr-un râu fără sfârşit, Calea Lactee. Zînele bune au decis să facă o dată pe an un pod peste Calea Lactee astfel încât cei doi tineri să se poată întâlni.

 

Brazilia are propria zi a îndrăgostiţilor, Dia dos Namorados, celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, protectorul căsătoriilor. Între iubiţi sau soţi se oferă flori, felicitări, ciocolată sau cadouri romantice. Se organizează concerte şi evenimente muzicale, iar hotelurile oferă pachete speciale pentru „Dia dos Namorados”. Acasă se pregătesc mese speciale pentru prieteni sau se vizitează împrejurimile pentru a admira străzile decorate special pentru această ocazie, se fac petreceri cu muzică şi dans.

Columbia sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor în cea de-a treia vineri şi sâmbătă a lunii septembrie, numind-o Ziua iubirii şi a prieteniei. Şi mexicanii sărbătoresc această zi, dar la o altă dată.

În Australia, tradiţia Valentine’s Day începe în timpul goanei după aur, minerii înstăriţi sărbătoreau cu fast şi cadouri neobişnuite sau exotice, iar tradiţia s-a păstrat până în ziua de azi. Bărbaţii australieni sunt foarte deschişi şi nu se tem să-şi exprime iubirea. Se oferă în general flori, de cele mai multe ori buchete scumpe de trandafiri .

În Coreea de Sud, în 14 februarie numai femeile oferă ciocolată bărbaţilor.

În Singapore, Taiwan şi Filipine, sărbătoarea poartă numele de Ziua Inimilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite