VIDEO. Invazia ştrumfilor. În 25 iunie sunt sărbătorite micile creaturi albastre

25 iunie 2017, 09:40

Povestea ştrumfilor a debutat în 1958, odată cu crearea unor cărţi de benzi desenate, iar Ziua globală a ştrumfilor, marchează ziua de naştere a creatorului ştrumfilor, Peyo — pseudonimul desenatorului belgian Pierre Culliford, născut la 25 iunie 1928.

 

(w460) Ziua Globa

Faima ştrumfilor a venit în 1981, odata cu serialul animat creat de studiourile Hanna si Barbera din Hollywood, care până în decembrie 1990 a însumat 256 de episoade. Cărţile cu aventurile comice ale ştrumfilor au fost publicate în peste 25 de ţări de pe trei continente, inclusiv în România, ştumfii devenind o franciză care s-a extins în film, televiziune, publicitate, jocuri video, muzică, parcuri tematice şi, bineînţeles, colecţii de figurine şi jucării care întruchipează cele mai mult de 100 de mici creaturi albastre.

Ziua globală a ştumfilor a fost marcată prima dată în 2011, anticipând lansarea, la 3 august 2011, a filmului The Smurfs 3D , un lungmetraj care îmbină animaţia computerizată cu jocul actoricesc  şi îi are în rolurile ştrumfilor pe Jonathan Winters, Katy Perry, Alan Cumming şi George Lopez.

 

Atunci, fanii lor din toată lumea şi-au exprimat admiraţia pentru ei purtând boneta albă de ştrumf, pantaloni şi pantofi albi şi cu pielea pictată în albastru stabilind astfel un nou record mondial.

Potrivit oficialilor Guinness, aproape 5.000 de oameni din 12 ţări au marcat evenimentul, de două ori mai mulţi decât recordul precedent din luna iunie 2009,  când 2.510 persoane din Țara Galilor s-au deghizat în ştrumfi.

The Smurfs 2 a fost lansat la 23 august 2013, iar o noua animaţie din seria ştumfilor, The Lost Village rulează în cinematografele din toata lumea începând cu primavara anului 2017.

Lumea ştumfilor

Ştrumfi reprezintă varianta românească a originalului Les Schtroumpfs, din franceză, iar în engleză sunt cunoscuți sub numele de Smurfs. Este un cuvânt pe care Peyo spune că l-a inventat în timp ce lua masa cu un coleg caricaturist şi când dorind să ceară solniţa a uitat cuvântul şi i-a spus ştrumfiţa”.

 

(w460) Ziua Åžtum

Sunt mai mult de 100 de pitici albaştri, iar numele lor îi descrie perfect – ştrumful glumeţ,  ştrumful morocănos, cel cu ochelari, cel leneş, cel iscusit, cel lacom, cel neîndemânatic sau cel înţelept, adică Marele ştrumf, cu barba albă şi o bonetă roşie. la început, în satul lor nu erau fete, până ce a apărut  ştumfiţa, primul personaj feminin din serie. Fiecare are au în jur de 100 de ani, iar Marele  ştrumf, 542 de ani, sunt înalţi doar de-o palmă, trăiesc în pădurea fermecată în căsuţe săpate în ciuperci multicolore, sunt desigur vegetarieni şi au o limbă doar a lor şi un cod moral propriu, bazat pe respectul reciproc, diferit, spun ei, de legile omeneşti.

Trăiesc în tihnă şi pace, dar au totuşi şi duşmani, odiosul vrăjitor Gargamel şi moranul său Azrael, vrăjitoare Hogatha sau micile creaturi care trăiesc în mlaştină. La nevoie îi ajută barza care îi transportă unde doresc şi le aduce corespondenta, Tatăl Timp şi Mama Natură sau micile creaturi cu aripi.

În universul lor, ştrumfii trăiesc aventuri incredibile, iar deviza lor este Doar împreună ştrumfii sunt puternici.

După moartea lui Peyo, în 1992, aventurile ştrumfilor au continuat, afacerea ştrumf fiind preluată de fiica sa Veronique ca manager şi de fiul său Thierry, ca scenarist şi şef al studioului de desenatori. La aproape şase decenii de la naşterea lor, popularitatea ştrumfilor este mai mare ca niciodată, fapt confirmat de tirajele carţilor cu benzi şi aventuri apărute în peste 25 de ţări de pe trei continente, inclusiv în România, de audienţa lungmetrajelor, dar şi de entuziasmul fanilor de a sărbători Ziua globală a Ştrumfilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite