Incendiu puternic la Arhiepiscopia Tomisului din Constanța. ÎPS Teodosie oficia o slujbă în Catedrala din apropiere

16 octombrie 2022, 01:41

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” au intervenit în jurul orei 22:00 la un incendiu izbucnit la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, la mansarda clădirii. La aceeași oră, arhiepiscopul Tomisului avea de oficiat o slujbă la Catedrala Arhiepiscopiei, care se afla în apropierea locului unde a izbucnit incendiul.

ISU Constanța a trimis la fața locului peste 60 de pompieri cu șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, patru autoscări, un echipaj SMURD, precum și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

Potrivit reprezentanților pompierilor, incendiul s-a propagat rapid, flăcările manifestându-se violent pe o suprafață de 100 mp, motiv pentru care o turlă, dar și bucăți din acoperișul distrus de flăcări au căzut la pământ.

În momentul în care pompierii din cadrul ISU Dobrogea au fost anunțați de izbucnirea incendiului, ÎPS Teodosie avea programată o slujbă în Catedrală, la care participau 30 de persoane. Oamenii aflați la fața locului spun că flăcările erau foarte mari și, din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins rapid.
În mansarda care a ars erau 15 călugări, care s-au autoevacuat.

Ulterior, dispozitivul de intervenție a fost suplimentat cu noi forțe și autospeciale din cadrul județelor învecinate: câte un echipaj ASAS și ASPISI, de la Tulcea și Ialomița.

La ora 1:27 incendiul a fost stins, potrivit ISU Dobrogea. Pompierii lucrează încă pentru îndepărtarea tuturor efectelor incendiului.

Clădirea Palatului Arhiepiscopal din Constanța are aproximativ un secol de existență. A fost construită între anii 1928 – 1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu, dar piatra de temelie a fost pusă în 1925, în prezența patriarhului de atunci, Miron Cristea, și a altor personalități ale vremii.

Imobilul impresionează prin dimensiuni, având patru nivele, prin forma diversă a ferestrelor și prin stilul neobizantin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite