VIDEO Guvernul Orban a fost învestit de Parlament cu 240 de voturi. Ludovic Orban: Vă mulțumesc! Și aveți încredere în noi!

4 noiembrie 2019, 09:21

România are un nou executiv, după ce guvernul Ludovic Orban a fost învestit în Parlament cu voturi de la toate partidele, inclusiv de la PSD, partid care a boicotat ședința, pentru a nu se asigura cvorumul necesar. Nu au fost prezenți nici președinții celor două camere ale Parlamentului, iar ședința a fost condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu. Pentru noul cabinet au votat 240 de senatori și deputați liberali, de la USR, UDMR, PMP, ALDE, ai minorităților și câțiva dintre parlamentarii PSD și Pro România.

Noul prim ministru, Ludovic Orban, şi-a anunțat priorităţile: alegerile prezidențiale, desemnarea unui comisar european, bugetul.

PSD intră de astăzi în opoziţie, la trei ani de la câștigarea alegerilor generale cu un procent de peste 45 la sută. Liderul partidului, Viorica Dăncilă, l-a acuzat pe președintele țării de confiscare a puterii executive și a anunțat excluderea din partid a celor care au votat guvernul liberal.

ACTUALIZARE 20.15 Președintele Klaus Iohannis a participat la prima ședință, informală, a noului Guvern condus de Ludovic Orban

ACTUALIZARE 19.45 Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României. La ora 19.00 are loc depunerea jurământului de către noul guvern la Palatul Cotroceni, care va avea apoi o primă ședință, informală, la Palatul Victoria.

ACTUALIZARE 17.20 Declarații Ludovic Orban:

– România are un guvern legitim, care a obținut votul de încredere al Parlamentului, în ciuda unui boicot rușinos făcut de două formațiuni politice, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani

– S-a întrunit o majoritate parlamentară care a acordat votul de încredere

– Le mulțumesc partenerilor noștri, formațiunilor politice care au fost alături de noi

– Le mulțumesc parlamentarilor care au luat decizia, în ciuda boicotului PSD și PRO România, care au ascultat de propria conștiință și au pus pe primul loc binele României și au votat învestirea guvernului

– Suntem pregătiți să începem în forță activitatea imediat după depunerea jurământului, vom avea o ședință informală la Palatul Victoria

ACTUALIZARE Ludovic Orban, la tribuna Parlamentului:  „Vă mulțumesc! Și aveți încredere în noi!”

ACTUALIZARE Din totalul 465 de parlamentari, s-au înregistrat 240 voturi, anunţă senatoarea Silvia Dinică.

Numărul parlamentarilor  prezenți:  240

Voturi exprimate: 240

Voturi  anulate: zero

Voturi valabil exprimate: 240

Voturi pentru acordarea încrederii: 240

ACTUALIZARE Surse: Sunt 240 de voturi pentru învestirea guvernului Orban.

ACTUALIZARE S-a încheiat votul. Sunt 240 de voturi exprimate.

ACTUALIZARE A început votul. Sunt 241 de parlamentari înregistrați la începutul ședinței. Se va vedea câți vor vota la apelul nominal.  Cvorumul se verifică la vot.

ACTUALIZARE Ludovic Orban a revenit în finalul dezbaterilor cu răspunsuri la observațiile făcute de cei care au urcat la tribună.

El a subliniat, ca răspuns la ceea ce a spus Dan Barna că, în măsura în care va fi posibil să se facă alegeri anticipate, PNL le va susține, dar cu condiția unui pact politic.

ACTUALIZARE PMP va vota deschis, la vedere, pentru guvernul Ludovic Orban.

ACTUALIZARE Varujan Vosganian a subliniat că ALDE a solicitat 12 puncte, pe care premierul desemnat le-a acceptat. El amintește câteva investiții necesare în infrastructură și cere 4% din buget pentru proiectele publice.

ACTUALIZARE Varujan Pambuccian a anunțat că toți cei 17 membri ai grupului parlamentar al minorităților naționale sunt în sală și vor vota pentru învestirea guvernului.

ACTUALIZARE Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că nu așteaptă minuni de la noul guvern, ci o guvernare responsabilă pentru fiecare cetățean.

ACTUALIZARE Dan Barna a anunțat că USR va vota pentru învestirea guvernului Orban.

ACTUALIZARE Încep dezbaterile pe marginea programului de guvernare.

ACTUALIZARE Premierul desemnat, Ludovic Orban, prezintă programul de guvernare.

El le-a mulțumit parlamentarilor prezenți în sală pentru participarea la procedură.

ACTUALIZARE S-a atins cvorumul de ședință. Alina Gorghiu a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa la vot 235 de parlamentari.

ACTUALIZARE Președintele de ședință cere verificarea modului în care funcționează cartelele de vot, după ce s-a semnalat că mai mulți parlamentari prezenți au întâmpinat dificultăți.

Cei ale căror aparate nu funcționează vor vota prin ridicarea mâinii.

ACTUALIZARE Ședința de plen a început cu un moment de reculegere în memoria lui Sorin Frunzăverde.

ACTUALIZARE Deputatul Daniel Constantin a anunțat că 6, 7 sau 8 parlamentari din Pro România vor vota învestirea guvernului Orban. El a susținut că Pro România a avut o ședință, însă nu s-a ajuns la niciun consens privind poziția formațiunii în plenul reunit, transmite Mediafax.

„Au existat mai mulți colegi care au spus că e bine ca acest guvern să fie învestit. Aceste discuții au avut loc până acum jumătate de oră. Din păcate, nu s-a ajuns la o concluzie, ca atare majoritatea din Pro România nu vor veni la vot, dar vor fi vreo 6-7 sau 8 colegi care vor vota învestirea”, a spus deputatul Pro România.

ACTUALIZARE Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, va conduce ședința plenului, în condițiile în care președinții Senatului și Camerei Deputaților, Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu, vor absenta.

ACTUALIZARE Ludovic Orban a afirmat că între 237 și 243 parlamentari vor vota învestirea guvernului. El a anunțat că doi parlamentari din partidele care au anunțat sprijinul executivului vor fi absenți – un deputat ALDE și un senator USR.

„Avem între 237 și 243. Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc și vor renunța la atitudinea de boicotare, care este total de neînțeles. Eu nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani să existe o învestire a unui guvern la care să lipsească de la vot două grupuri parlamentare. (…) Avem semnalate două absențe, dar sunt motivate, sunt doi colegi a căror stare de sămătate nu le permite să fie prezenți, un senator USR și un deputat ALDE”, a declarat Orban la finalul ședinței PNL, citat de Mediafax.

ACTUALIZARE Viorica Dăncilă a declarat în debutul ședinței de guvern că Ludovic Orban ar fi trebuit să vină cu alte propuneri în locul celor trei miniștri respinși la audierile din comisii.

Premierul demis a subliniat că, după ce au venit cu un program „improvizat”, Ludovic Orban și Klaus Iohannis insistă să instaleze o echipă „improvizată”.

„Avem astăzi vot în plenul Parlamentului pentru guvernul propus de președintele Iohannis. Am văzut declarația domnului Orban, care sfidează nu numai cetățenii acestei țări, ci și principiile de competență și de integritate, pe care domnul Orban le invoca atunci când critica actualul guvern. (…) După ce ne-au prezentat un program de guvernare improvizat, fără vreo legătură cu prioritățile românilor, Klaus Iohannis și PNL insistă să instaleze la Palatul Victoria această echipă improvizată. Orice argument politic aduși de acești domni nu este decât o dovadă în plus a amatorismului cu care vor să guverneze România. Așteptăm votul colegilor parlamentari cu încrederea că vor pune în prim plan soarta țării și a românilor”, a declarat Viorica Dăncilă.

ACTUALIZARE Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat la RFI că Ludovic Orban ar fi trebuit să vină cu alte propuneri în locul miniștrilor desemnați, care au primit aviz negativ la audierile din comisii. El a anunțat, totodată, că 30 parlamentari din UDMR vor fi prezenți și vor vota guvernul Orban.

ACTUALIZARE Victor Ponta, liderul Pro România, îl acuză pe Mihai Tudose că a negociat cu PNL.

„Daca va puneati intrebarea cine este ‘negociatorul’ cu PNL – tot Mihai Tudose care a negociat cu Claudiu Manda in timpul saptamanii sa plece inapoi la PSD si cu Ludovic Orban in Weekend sa votam cu PNL ! Cel pentru care am muncit toti sa ajunga la Parlamentul European – si care ne-a mintit in fata pe toti ca nu merge , doar candideaza sa ajute lista ! Cel pentru care am cedat mandatul meu castigat pe lista ProRomania! E bine ca macar separam apele / dar este greseala mea ca am lasat de la mine sa treaca toate tradarile si ticalosiile la adresa noastra! Mergem mai departe – mai putini dar fara vanzatori!”, a scris Ponta pe contul său de Facebook.

ACTUALIZARE Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, subliniază într-o postare pe Facebook că boicotul anunţat de PSD şi PRO România este „o prostie”.

„În 2012, Victor Ponta îi îndemna pe parlamentari să participe la votul moțiunii împotriva Guvernului Ungureanu, afirmând că aceștia ‘trebuie să-și respecte electoratul, nu trebuie să stea ca o oaie în bancă’. Astăzi, același Victor Ponta îi somează pe parlamentarii PRO România să se comporte, alături de cei de la PSD, ca niște oi. Boicotul anunţat de PSD şi PRO România este o prostie pentru că nu înseamnă decât menţinerea Vioricăi Dăncilă ca o poză în geam pe o perioadă nedeterminată. Corect şi firesc ar fi ca parlamentarii celor două partide să asigure cvorumul şi să voteze”, a scris Eugen Tomac pe rețeaua de socializare.

Liderul PMP mai afirmă că, dacă nu se îndeplineşte cvorumul, guvernul Orban nu este respins, ci doar este amânat votul pentru o dată ulterioară.

ACTUALIZARE Vineri, premierul desemnat a declarat că va fi asigurat cvorumul la şedinţă.

„Pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susţin învestirea guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înţelegeri, sunt încă 11 parlamentari cu care am discutat personal şi mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenţi la votul de învestire a guvernului”, a dat asigurări Ludovic Orban.

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Trei din cei 16 au primit aviz negativ de la parlamentari. Este vorba despre Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela – propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş – propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu – propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie – propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu – propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode – propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu – propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Ludovic Orban a spus că nu va face acest lucru. „Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor PNL. S-au prezentat la înălţime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidaţilor pentru funcţia de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări”, a declarat Orban atunci, citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite